25 C
Sarajevo
28.09.2024

Konaković stigao u Luksemburg na sastanak ministara vanjskih poslova EU i zemalja Zapadnog Balkana

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković stigao je u Luksemburg na sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU i ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, te je tom prilikom kazao kako se radi o veoma važnom sastanku za BiH i region.

“Ovo je vrlo važan sastanak za BiH i zemlje Zapadnog Balkana. Imamo veliku priliku da započnemo formalne pregovore sa EU. U martu ove godine desila se historijska odluka za BiH, tako da ćemo ovdje razmjeniti neka iskustva i informacije na ovom jako važnom sastanku”, kazao je Konaković tom prilikom.

Na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU i ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana razgovarat će se o saradnji i izazovima u vanjskoj i sigurnosnoj politici, te postupnoj integraciji zemalja regije kada je riječ o usklađenosti sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

- OGLAS -

Tokom posjete Luksemburgu, a na marginama sastanka Vijeća za vanjske poslove EU, predviđeno je da Konaković sudjeluje na prijemu koji za sudionike sastanka kojeg organizuje veliki vojvoda od Luksemburga Henri, a potom i neformalnoj večeri koju priređuje ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Velikog Vojvodstva Luksemburga, Xavier Bettel.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA