11.6 C
Sarajevo
21.09.2024

Lavrov obećao da će Rusija braniti svoje arktičke interese

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov obećao je u intervjuu objavljenom u petak da će Moskva braniti svoje interese na Arktiku i u diplomatskom i u vojnom smislu, prenosi Reuters.

Više vježbi

Ruske novinske agencije citirale su Lavrova koji je u nizu dokumentarnih filmova rekao da je Rusija odlučna da se suprotstavi nastojanju Sjedinjenih Država i njihovih saveznika iz NATO-a da organiziraju sve veći broj vojnih vježbi u arktičkom regionu.

– Vidimo kako NATO intenzivira vježbe u vezi s mogućim krizama na Arktiku. Naša zemlja je u potpunosti spremna da brani svoje interese u vojnom, političkom i vojno-tehničkom smislu – rekao je Lavrov u seriji pod naslovom “Sovjetski prodor”.

- OGLAS -

Agencije nisu dale dalje citate koji bi ilustrovali njegovu tvrdnju.

Lavrov je dao svoje komentare u pozadini nove strategije Pentagona o Arktiku objavljene u julu, u kojoj se navodi ono što je Vašington opisao kao pojačanu rusku aktivnost oko Arktika.

- Advertisement -

Povećana saradnja

U američkom izvještaju se navodi da je Rusija ponovo otvorila stotine vojnih lokacija iz sovjetskog doba na Arktiku i ukazuje na povećanu saradnju Rusije s Kinom na rutama minerala i transporta koji bi mogli utjecati na stabilnost u polarnim regijama.

Kada je izvještaj objavljen, rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Sjedinjene Države da podstiču tenzije na Arktiku i odbacilo svaku ideju da bi povećana saradnja u tom području s Kinom mogla utjecati na regionalnu stabilnost.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA