20 C
Sarajevo
08.09.2024

Meteorolog Babić za Face: Nalazimo se u iznadprosječno toplom vremenu

Ovaj toplotni talas zahvata i druge dijelove Balkana, odnosno dijelove južne i jugoistočne Evrope.
Ljeto je u jeku, ali čak ni more ne pruža spas i bijeg od užarenog sunca, budući da je i izmjerena temperatura mora iznosila preko 30°C.

Sve je izglednije da će ljeta i zime kakve smo poznavali otići u spomen. Sve češće se razmjenjuju rečenice “Ovo nikad ovako nije bilo”, “Ja ne pamtim da je bilo ovako toplo”, “Nisu više ni zime kao prije, nigdje snijega”, dok dočekujemo prve januare u majicama kratkih rukava na +20°C i prve dane juna i jula na isto toliko stepeni u jaknicama.

Bosnu i Hercegovinu i region proteklih dana pogodio je izuzetno intenzivan toplotni talas. Temperature na termometru prelaze i 40°C, a ni olakšanja i pad temperature na koja smo navikli da dolaze noću se ne događaju. Sve je veći broj građana koji potražuju i medicinsku pomoć usljed visokih temperatura, a meteorolozi predviđaju da još uvijek nismo i da još nećemo izaći na čistac sa ovim udarom visokih temperatura.

Ljeto je u jeku, ali čak ni more ne pruža spas i bijeg od užarenog sunca, budući da je i izmjerena temperatura mora iznosila preko 30°C. Klimatolozi upozoravaju i upućuju kako je ovo najhladnije ljeto koje ćemo imati, budući da se usljed klimatskih promjena planeta Zemlja svake godine zagrijava 0.06° C, te će nam svako naredno biti još vrelije i nepodnošljivije.

- OGLAS -

Ovom prilikom, meteorolog Haris Babić govorio je za Face TV i predočio nam kako su se kretale temperature proteklih dana.

“Nad našim krajevima vlada zbilja izražen toplotni talas vrućina. Temperature zraka su često iznad 35°C, pa i blizu 40°C, pogotovo u Hercegovini gdje se u Mostaru bilježi i preko 40°C.

- Advertisement -

Ovaj toplotni talas zahvata i druge dijelove Balkana, odnosno dijelove južne i jugoistočne Evrope. U isto vrijeme, sjeverozapadnim, pa i zapadnim krajevima Evrope vlada svježiji vazduh, uz blizinu jedne ciklone.

Dakle, nalazimo se u zbilja jednom dosta vrućem vremenu i uz to iznadprosječno toplom, ako uzmemo period 1991.-2020.”

Haris nam je pojasnio zbog čega dolazi do pojava oluja i nevremena, ali i sve češće pojave grada u mnogim dijelovima Balkana usljed toplotnog talasa.

“Zbog prisutnosti velike energije u atmosferi i vrućine kao “pogonskog goriva”, te svakako uz prisustvo nailaska određene količine vlažnijeg zraka, u takvim uslovima nestabilnosti očekivati je i pojavu izraženijih lokalnih pljuskova i lokalnog nevremena, pri čemu može biti i leda!

To je kao princip vruće tave, gdje se dolije kapljica hladne vode, nakon čega nastaje buran proces.

Na isti način imamo pojavu sa vrućim zrakom i zagrijanom atmosferom na koju naiđe količina vlažnijeg zraka i rezultira dosta nestabilnim i teže predvidivim meteorološkim uslovima i grmljavinskim nestabilnostima. Upravo su vrućine i dovoljna količina vlage glavna “pogonska goriva” za nastanak jačih oluja.”

Led koji je večeras, 16.7. 2024. pao u Vozući, BiH.

Na upit kakve vremenske prilike možemo očekivati naredne sedmice i da li će tokom nje doći do neke konkretnije promjene vremena, Haris tvrdi kako je još uvijek teško tvrditi kako će vremenske slike izgledati i da je potrebno sačekati kraj sedmice, kako bi slike na modelima bile jasnije, no, također kaže i da možemo očekivati da se temperatura na termometru spusti za koji stepen.

“Ono što možemo očekivati narednih dana jeste da bi u Bosni moglo biti koji stepen malo niža temperatura, ali nastavlja se vruće vrijeme, a naročito će Hercegovina biti bez značajnijeg osvježenja.

Također, bitno je napomenuti da tokom ove sedmice očekivati je i nestabilnije meteorološke uslove, pri čemu su izgledni lokalni pljuskovi, grmljavina, lokalno izraženiji, a lokalno je svakako moguće i nevrijeme. Već tako od sutra može biti izraženijih lokalnih pljuskova i nestabilnosti.”

Haris također tvrdi kako je najbolje pratiti aktuelne radarske slike, kako bismo znali u kolikoj mjeri i kojem mjestu se približavaju padavine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA