8.8 C
Sarajevo
15.09.2024

MUP Kantona Sarajevo dobio savremenu informatičku opremu za podizanje nivoa operativnosti policijskih službenika

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, putem IPA projekta Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, dobilo je savremenu informatičku opremu i stručne obuke uposlenih kroz projekat vrijedan više od pola miliona konvertibilnih maraka.

Riječ je o projektu za koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo apliciralo putem Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, zajedno sa ostalim ministarstvima unutrašnjih poslova FBiH, prije dvije godine. Izražene su potrebe svih ministarstava za nabavkom nove informatičke opreme i stručnim edukacijama kojim će se podići nivo operativnosti policijskih službenika.

Oprema koju je, prema projektu, dobio MUP Kantona Sarajevo sadrži 60 brand računara posljednje generacije koji će biti raspoređeni organizacionim jedinicama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, zatim 5 novih servera – uključujući i server za forenziku, mrežnu opremu, te kamere za jačanje sistema video nadzora. Projekat je uključivao i stručne obuke za sve uposlenike Sektora informatike Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kao Uprave policije koji pružaju informatičku i tehničku podršku ostalim uposlenicima, a koje su uspješno provedene u prethodnom periodu. Ukupna vrijednost projekta je 540.000 KM.

- OGLAS -

“Nastavljamo napore na jačanju naše policije opremanjem savremenom tehničkom i informatičkom opremom kako bi njihov rad bio još efikasniji. Policija će dobiti 60 novih računara, a naš Sektor informatike djelovao je i preventivno, te je kroz ovaj projekat planirao i podizanje stepena sigurnosti serverskog okruženja, zaštitu od svih vrsta vanjskih upada, kvalitetniju infrastrukturu od postojeće, te novi server za forenziku. Na ovaj način MUP Kantona Sarajevo podiže stepen sigurnosti naših podataka, kao i podataka naših građana,“ izjavio je ministar Admir Katica.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA