20 C
Sarajevo
08.09.2024

Najnoviji atak na bh. dobra: Dodik javnim pozivima rasprodaje državu!

Talovi po stranačkoj liniji: Državna imovina postaje javna licitacija!
ŠOKANTNO! U Pravobranilaštvu aktivno više od 1200 predmeta u vezi sa zaštitom državne imovine!

Milorad Dodik godinama ne odustaje od svoje retorike – konstantno prijeteći secesijom entiteta RS i to ni manje ni više nego zbog „podjele“ državne imovine. Sada je otišao korak dalje i odlučio rasprodati ono što je bosanskohercegovačko – dijelove „Vučijeg mosta“ na Jahorini!

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine je poslije najnovijeg ataka na državnu imovinu formiralo predmet protiv nadležnih, potvrđeno je za FACE.

Devitaliziranje Bosne i Hercegovine je tako otišlo korak dalje – javnom rasprodajom državnih dobara privatnim licima!

- OGLAS -

Talovi po stranačkoj liniji: Državna imovina postaje javna licitacija!

Ministarstvo trgovine i turizma RS je prodalo zemlju na Jahorini kompaniji „Drvo-Export“ iz Teslića. Ova je kompanija u vlasništvu Srđana Klječanina – SNSD-ovog odbornika. Klječanin je direktnom pogodbom s entitetskim ministarstvom postao vlasnikom 56 duluma zemljišta na ovoj bh. planini, a cijena koju je platio „sitnica“ – 41 milion KM!

- Advertisement -

Odmah pri saznanju o ovom javnom pozivu iz entitetskog ministarstva – u vezi sa prodajom državnog zemljišta – Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine poduzelo je odgovarajuće pravne radnje prema nadležnim i sudskim organima.

Na čelu Ministarstva trgovine i turizma RS nalazi se još jedan SNSD-ovac, Denis Šulić, koji – kako saznajemo – nije reagirao na upozorenje koje je stiglo iz Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine.

„Ministarstvo trgovine i turizma u Vladi RS nije obustavilo aktivnosti na prodaji zemljišta ukupne površine 56.405 metara kvadratnih iako je bilo upozoreno od strane Pravobranilaštva BiH 11. januara 2024. godine“, kazali su za FACE.

Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom jasan!

Iz Pravobranilaštva BiH napominju da će u vezi s ovim slučajem poduzeti i druge radnje u skladu sa Zakonom o privremenom zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine, ali i Ustavnog suda.

Podsjećamo, još 2005. godine, tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown nametnuo je zabranu raspolaganja državnom imovinom, proglasivši tako ništavnim svaki akt, ugovor kojim se želi raspolagati državnom imovinom, a koji su u suprotnosti sa zakonskim odredbama.

Neriješeno pitanje državne imovine traje cijeli „tranzicijski period“ – već trideset godina i to je najveći kamen spoticanja između entitetskih vlasti.

 Christian Schmidt, visoki predstavnik, još uvijek nije nametnuo zakon o državnoj imovini i još uvijek se čeka njegova odluka. Dodik pak prijeti secesijom entiteta ukoliko Schmidt državnu imovinu proglasi državnom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA