11.6 C
Sarajevo
05.10.2024

Ovo je spisak kriterija za državno sufinansiranje projekata iz kulture

Vijeće ministara BiH je donijelo u novom tekstu Odluku o kriterijima za raspored sredstava iz tekućeg granta Sufinansiranje projekata kulture u BiH za razdoblje 2024. – 2026. godine, a prema svemu sudeći, kriteriji će biti isti kao i prošle godine.

Podsjetimo da se radi o grantu od 3.097.000 KM na godišnjoj razini, a sredstva se osiguravaju Zakonom o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH s pozicije “Tekući tranferi i grantovi” za 2024. godinu, dok će sredstva za 2025. i 2026. godinu biti osigurana zakonima o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za svaku godinu pojedinačno.

Sredstva se raspoređuju za sufinanciranje projekata iz oblasti kulture javnim konkursom u skladu sa kriterijima definiranim ovom odlukom. Minimalni iznos sredstava koji se može rasporediti iz ovog granta iznosi 5.000 KM, a maksimalni do 200.000 KM.

- OGLAS -

Ministarstvo civilnih poslova objavit će javni konkurs na svojoj službenoj web-stranici. Kada je riječ o samim kriterijima, oni će biti slični kao i prošle godine, uz napomenu da su moguće neke manje izmjene.

Dok se javni konkurs zvanično ne objavi, ovo su prošlogodišnji kriteriji:

- Advertisement -

a) kvalitet projekta i njegov doprinos razvoju kulture u Bosni i Hercegovini u skladu s prioritetima Strategije kulturne politike u Bosni i Hercegovini kroz:

  1. jačanje kapaciteta kulturnih ustanova;
  2. povećanje učestvovanja u kulturnim aktivnostima;
  3. povećanje pristupa kulturi;
  4. promoviranje kulturnih vrijednosti i aktivnosti;
  5. jačanje sektora kulturnih industrija;
  6. jačanje kapaciteta u oblasti kulturnog turizma;
  1. očuvanje kulturne i historijske baštine u Bosni i Hercegovini i izgradnja potrebne infrastrukture;
  2. promociju kulturnih sadržaja za mlade;
  3. razvoj kulture u Bosni i Hercegovini u skladu sa članom 7. Odluke o kriterijima.

b) finansijski i operativni kapaciteti podnosioca projekta;

c) održivost projekta i projektnih rezultata u periodu nakon završetka projekta;

d) izvodljivost projekta i projektnih aktivnosti, jasna povezanost cilja projekta s projektnim aktivnostima, broj korisnika koji su obuhvaćeni projektom (djeca, mladi, odrasli, ranjive grupe, manjine), afirmiranje i angažman mladih umjetnika i stvaralaca;

e) troškovna efektivnost aktivnosti, odnosno, usklađenost predviđenih troškova sa ukupnim utroškom sredstava projekta i jasna vidljivost traženih sredstava za svaku od planiranih aktivnosti u okviru projekta.

Vrednovanje projekta obavlja se prema kriterijima i bodovima navedenim u Evaluacionom obrascu koji je sastavni dio Odluke o kriterijima, a koji obuhvataju:

a) tematske kriterije

b) relevantnost projekta

c) finansijske i operativne kapacitete podnosioca projekta

d) održivost aktivnosti i ciljeva

e) preporuke.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA