12.7 C
Sarajevo
21.09.2024

Predstavnici opozicionih stranaka u PSBiH održali sastanak sa delegacijom Venecijanske komisije

Predstavnici opozicionih stranaka u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa Delegacijom Venecijanske komisije Vijeća Evrope, koji borave u višednevnoj radnoj posjeti BiH.

Na sastanku, u kojem su učestvovali poslanici u Predstavničkom domu PSBiH Safet Kešo, Jasmin Emrić, Darko Babalj, Nenad Grković, te delegati u Domu naroda PSBiH Zlatko Miletić, Šefik Džaferović, Džemal Smajić, Dženan Đonlagić i Safet Softić razgovarano je ključnim odredbama Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV), te o Mišljenju na taj Nacrt, koje je u pripremi i, kako je rečeno, naći će se na sjednici ovog tijela Vijeća Evrope u drugoj polovini juna ove godine.

Govoreći o stanju u domaćem pravosuđu, predstavnici parlamentarnih opozicionih stranaka kazali su da problem u pravosudnom sistemu BiH, uključujući i VSTV, kao, kako su podvukli, krovnu i regulatornu inistiuciju domaćeg pravosuđa, nije toliko u postojećem zakonodavnom okviru, koliko u implementaciji tih zakonskih odredbi i korumpiranosti glavnih nosioca pravosudnih funkcija i njihove tijesne povezanosti sa političkim partijama i drugim interesnim grupama u društvu.

- OGLAS -

To je, kako su naglasili, posljednjih godina u potpunosti paraliziralo pravosudni sistem u našoj zemlji, te prouzrokovalo visok stepen nepovjeranja građana u pravdu i pravosudne organe Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o Nacrtu zakona o VSTV-u, na kome je radila Radna grupa Ministarstva pravde BiH, predstavnici opozicionih stranaka u PSBiH kazali su kako proces izrade tog Nacrta nije bio dovoljno transparentan, te da nisu imali puno vremena da izvrše njegovu detaljnu analizu.

- Advertisement -

Ono što su tokom razgovora posebno apostrofirali odnosilo se na određene primjedbe u vezi nekih odredbi koje su inkorporirane u ovaj Nacrt, a koje se,između ostalog, odnose na način ocjenjivanja i kriterije prilikom ocjenjivanja nosioca pravosudnih funkcija, odredbe o etničkoj i spolnoj zastupljenosti u VSTV-u, kao i odredbe o samoj strukturi Vijeća i načinu izbora članova VSTV-a.

Posebno su istakli važnost jačanja Ureda disciplinskog tužioca, te stvaranje pretpostavki za finansijsku samostalnost Vijeća, koja bi znatno ojačala tu instituciju i omogućila njenu depolitizaciju.

Izražavajući zahvalnost Venecijanskoj komisiji na pokazanoj predanosti i želji da pomognu oko ovako važnih pitanja za Bosnu i Hercegovinu, poručili su da novi Zakon o VSTV-u sigurno neće riješti problem u našem pravosuđu, ukoliko se ne stavi fokus na moralna načela i vraćanje etike u kompletan pravosudni sistem BiH.

Članovi Venecijanske komisije zahvalili su na iznesenim stavovima i pozvali predstavnike opozicionih parlamentarih stranaka da im svoje primjedbe i sugestije na Nacrt zakona o VSTV-u dostave u pisanoj formi, podsjećajući tom prilikom na kratke rokove i datum održavanja sjednice tog savjetodavnog tijela Vijeća Evrope, saopćeno je iz PSBiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA