12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Prvi čovjek NATO-a za FACE otkrio postoji li opasnost od rata na Balkanu!

Postoji li opasnost od prelijevanja sukoba iz Ukrajine na zapadni Balkan? FACE pita, Stoltenberg odgovara!

Nakon što je u novembru 2023. godine ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iznio otvorenu tvrdnju da će “Rusija zaratiti na Balkanu i da Kijev posjeduje informacije o tome”, “bura” o potencijalnim scenarijima eskalacija se ne stišava.

Podsjećamo, slične su tvrdnje iznosili i drugi visoki zvaničnici evropskih zemalja, poput njemačkog kancelara Olafa Scholza koji je svojevremeno kazao da bi “blokovske podjele Rusije upravo mogle ići preko zapadnog Balkana”.

Uoči sutrašnjeg sastanka s ministrima odbrane NATO članica, a na kojem će se razgovarati o organizaciji NATO summita u julu 2024. godine, generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, održao je pres-konferenciju za medije u Briselu, te je tom prilikom odgovarao na pitanja o sigurnosnim izazovima u Evropi.

- OGLAS -

Stoltenberg za FACE: “Klonite se zapaljive retorike!”

Na pitanje FACE TV da li još uvijek postoji prijetnja u prelijevanju sukoba na zapadni Balkan zbog rata koji još uvijek traje u Ukrajini, te da li postoji konkretna šansa da taj sukob riješi putem dogovora, Stoltenberg je kazao da su NATO saveznici povećali svoje prisustvo!

- Advertisement -

“U posljednjem periodu, u fokusu je Kosovo i svi dijelovi zapadnog Balkana. Posjetio sam to područje prije Božića i moja glavna poruka, iako ne želim koristiti zapaljivu retoriku i akcije koje mogu dalje eskalirati tenzije u regiji… Kosovo mora ići naprijed, a to je moguće uz dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU. Ohrabrujem Prištinu i Beograd da se angažiraju. Kao rezultat napada i nasilja, prošle smo godine na Kosovu vidjeli da su NATO saveznici povećali svoje prisustvo. Misija KFOR-a je tamo da obezbijedi sigurno okruženje za sve zajednice i poslali smo oko hiljadu dodatnih trupa da bismo bili sigurni da možemo nastaviti, ali i omogućiti novi UN mandat“, kazao je Jens Stoltenberg za FACE TV.

Stoltenbergova izjava za FACE TV dodatno ohrabruje i pokazuje nedvojbenu posvećenost Alijanse prostoru zapadnog Balkana. Vrijedi napomenuti da NATO uskoro obilježava 75. rođendan i za sve vrijeme svog postojanja, na tlu koje suvereno štiti ova Alijansa, nikada se nije odvio nijedan ratni sukob.

Podsjećamo, ove će godine biti održan i NATO summit u Washingtonu, od 9. do 11. jula. Ovakvi se summiti uvijek održavaju u ključnim evolutivnim momentima NATO Alijanse.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA