11.6 C
Sarajevo
23.09.2024

Raspad elektroenergetskog sistema kroz tri države: “Ovo se nikada nije dogodilo…”

Kolaps u cijeloj regiji prvi je takve vrste. Dosad se nikada još nije dogodio raspad elektroenergetskog sistema kroz tri države.

Kako se neslužbeno doznaje iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države – prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske – cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

Kako doznaje Hina, još se nikad dosad nije dogodio raspad elektroenergetskog sistema kroz tri države.

- OGLAS -

Također, saznajemo da trenutačno dispečeri frenetično razgovaraju jedni s drugima, država s državom, da se utvrdi što se dogodilo i da se donese plan sanacije, jer nijedna se država ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom budući da su svi povezani s dalekovodima.

Uzrok još nije poznat, zasad se špekulira da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja te da je sustav u jednom trenutku srušen.

- Advertisement -

Nestanak struje u BiH

Vijest da je danas u 12:25 sati došlo do totalnog raspada elektroenergetskog sistema u BiH uznemirila je građane širom zemlje. Sarajlije su u šoku.

Premda još tačni razlozi raspada sistema nisu poznati, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH.

Veći dio Bosne i Hercegovine, praktično cijela Dalmacija i Crna Gora te pojedini gradovi u Albaniji ostali su danas bez struje. Riječ je o dosad neviđenom kvaru koji je krenuo iz Crne Gore.

Kako prenose regionalni mediji struje je nestalo u većem dijelu Dalmacije i Crne Gore, a albanski “Gazeta shqiptare” javlja da su i brojni gradovi u toj državi ostali bez struje, uključujući Tiranu, Drač, Skadar, Sarandu…

Iako se i dalje nagađa šta bi mogao biti uzrok kolapsa u velikom dijelu zemlje i regiona, građani imaju svoje mišljenje.

“Nešto se dešava. Vjerovatno zbog mijenja, javnosti, televizije, mobitela, kompjutera… Kad stane sistem, onda nema glavnog izvještaja. Pretpostavljam da nešto se čudno dešava”, kaže stanovnica Sarajeva.

Kako se neslužbeno doznaje iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države – prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske – cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA