15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Srebreničanin karikaturom objasnio: Svijet nijem pred palestinskim genocidom, a stalno ponavlja “nikad više!”(FOTO)

Najnovije Meholjićevo djelo direktna je aluzija na Međunarodni sud pravde u Hagu, pred kojim je Južnoafrička Republika podnijela tužbu protiv Izraela za genocid.
Ta reakcija "najvećeg svjetskog suda", čini se, dolazi prekasno... “Kao u slučaju Bosne i Hercegovine”, aludira Meholjić.

Rat u Gazi ušao je u peti mjesec, a svijet ne prestaju šokirati užasavajući prizori sa Bliskog istoka. Još uvijek ne postoje naznake da će se ovaj sukob uskoro okončati, a svakim danom broj nedužnih civila, koji stradavaju zbog bombardovanja, nemilice raste.

Većina svjetskih zvaničnika upozorava da se u Gazi trenutno dešava genocid, a srebrenički karikaturista, Šukrija Meholjić, još jednom je napravio paralelu sa agresijom na Bosnu i Hercegovinu koja je trajala od 1992. do 1995. godine i u kojoj su živote izgubili mnogi Bosanci i Hercegovci.

Svaki genocid obilježi floskula NIKAD VIŠE

- OGLAS -

Najnovije Meholjićevo djelo direktna je aluzija na Međunarodni sud pravde u Hagu, pred kojim je Južnoafrička Republika podnijela tužbu protiv Izraela za genocid. Ta reakcija “najvećeg svjetskog suda”, čini se, dolazi prekasno… “Kao u slučaju Bosne i Hercegovine”, aludira Meholjić.

“Palestinski narod prolazi kroz onu golgotu koju smo mi proživjeli devedesetih. Dok nas mediji uživo informišu o genocidima u kontinuitetu, moćni svijet nas stalno bombarduje otrcanom floskulom NIKAD VIŠE! Zašto taj isti svijet nema adekvatnu reakciju na ubijanje nevinih? A ako je nekad i ima, ona je s velikim zakašnjenjem i selektivna. Zašto?”, pita se srebrenički karikaturista Šukrija Meholjić.

- Advertisement -

Pred Palestincima je neizvjesna budućnost. Dok se jedni zalažu za “dvodržavno rješenje”, drugi protestuju zbog takvog potencijalnog državotvornog ustrojstva… a Palestinci ginu.

Autor ove karikature, Šukrija Meholjić, Srebreničanin je sa norveškom adresom, a dosad je održao preko dvadeset samostalnih izložbi. Dobitnik je specijalnog priznanja stručnog žirija za svoje radove na Međunarodnom takmičenju karikatura o srebreničkom genocidu u Turskoj. Njegove su karikature jedan vid opomene za genocid nad Bošnjacima, kao i dio njegove borbe protiv plasiranja neistine. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA