3 C
Sarajevo
27.04.2024

Sve je spremno za ulazak Švedske u NATO: Zastava u Briselu mogla bi se zavijoriti 11. marta

Nakon što je novi predsjednik Mađarske i zvanično potpisao ratifikaciju ulaska Švedske u NATO, uklonjene su i posljednje prepreke za ulazak države u vojnopolitičku alijansu.

Potpisani dokument o ratifikaciji deponovat će se u Washingtonu, nakon čega može započeti konačni proces ulaska Švedske u NATO.

Prema pisanju švedskog medija TV4, ceremonija bi mogla biti upriličena već naredne sedmice, tačnije u ponedjeljak 11. marta.

- OGLAS -

“Švedska zastava će biti podignuta u sjedištu NATO-a u Briselu u ponedjeljak u vrijeme ručka. To označava početak članstva”, navedeno je.

U Briselu će tim povodom biti prisutni premijer Švedske Ulf Kristersson, ali i komandant Micael Byden i drugi visokorangirani političari.

Također, planirano je da na svečanost budu pozvani i ambasadori zemalja članica NATO-a, a povodom cijelog događaja bit će održana i konferencija za medije.

Nakon što zastava bude podignuta, Švedska će postati država na koju će se moći primjenjivati Član 5. NATO saveza koji podrazumijeva da će napad na jednu državu članicu značiti napad na sve članice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA