30.5 C
Sarajevo
08.07.2024

Takmičenja u Tuzli, Goraždu, Srebreniku, Bijeljini i Doboju u nastavku 14. sezone najljepše sportske priče

Plazma Sportske igre mladih nastavile su svoju radosnu turneju širom Bosne i Hercegovine, a domaćini
m:tel Dana sporta, kao i takmičenja u ekipnim sportovima bili su: Tuzla, Goražde, Općina Stari Grad,
Srebrenik, Bijeljina i Doboj.


Pokrovitelj regionalnih takmičenja Plazma Sportskih igara mladih je i ove godine Federalno ministarstvo
kulture i sporta, a u saradnji sa specijalnim partnerom – Olimpijskim komitetom BiH, Igre na terenima
širom Bosne i Hercegovine promovišu olimpijske vrijednosti, potiču na razvoj prijateljstva, poštovanja,
izvrsnosti i fair play.


Tuzla je, kao i svake godine, bila domaćin m:tel Dana sporta i takmičenja u ekipnim sportovima. Više od
1.500 mališana nestrpljivo je čekalo početak Moja Kravica Cup-a u igri između dvije vatre i utrke na 60 m,a Trg slobode cijelog je dana bio ispunjen dječijom grajom. Zagrijavanju sa najmlađim Tuzlacima pridružila se i Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika za Službu za kulturu, sport, mlade i socijalnu
zaštitu Grada Tuzle, koja je sa predstavnicima škola zapalila SIM plamen u ovom gradu.

- OGLAS -

Medalje su osvojili dječaci i djevojčice iz: OŠ „Sjenjak“, OŠ „Mejdan“, OŠ „Tušanj“, OŠ „Brčanska“, OŠ „Pazar“, OŠ „Simin Han“, OŠ „Solina“, OŠ „Kiseljak“, OŠ „Husino“, OŠ „Pasci“, OŠ „Miladije“, OŠ „Novi Grad“, OŠ „Sveti Franjo“, OŠ „Centar“, OŠ „Kreka“, OŠ „Slavinovići“ i OŠ „Jala“. Nakon takmičenja za najmlađe, na tuzlanskom trgu održan je Kinder Joy of moving Cup u košarci. U konkurenciji dječaka slavila je gostujuća ekipa „Srebrenik 3×3“, a u konkurenciji djevojčica ekipa „Play off“.

U saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, a pod pokroviteljstvom FIBA-e, Igre su ove godine dio kampanje “Njen svijet, njena pravila” (#HWHR), kroz koju rade na promociji ženske košarke.
U saradnji sa gradskom upravom Grada Goražda, te uz podršku Ministarstva za obrazovanje, mlade,
nauku, kulturu i sport BPK i Pedagoškog zavoda BPK, i ove sezone je Goražde bilo domaćin Igara. Priliku
da učestvuju na takmičenjima imali su svi učenici osnovnih škola sa područja Bosansko-podrinjskog
kantona. Program je započeo zagrijavanjem mališana nakon čega su predstavnici škola zajedno sa
gradonačelnikom Ernestom Imamovićem zapalili plamen Igara. Napeto je bilo na terenima Moja Kravica
Cup-a kao i na utrci na 60m, a medalje su u konačnici otišle u: OŠ „Fahrudin Baščelija“, OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“, OŠ „Husein ef. Ðozo“, OŠ “Hasan Turčalo Brzi” Ilovača i OŠ „Ustikolina“.

- Advertisement -

Nakon takmičenja za najmlađe, održana su takmičenja u malom nogometu, košarci i odbojci na pijesku. Na JUB Jupol Cup-u u odbojci na pijesku učestvovali su i dječaci i djevojčice, a plasman na Veliko finale ostvarile su ekipe „Mahala“ i „S&N“.


Općina Stari Grad prvi put je bila domaćin Plazma Sportskih igara mladih. Na platou ispred Vijećnice za
mališane sa područja ove općine bio je upriličen m:tel Dan sporta, kroz koji su se najmlađi takmičili u igri između dvije vatre i utrci na 60m. Podršku malim SIM-ovcima svojim dolaskom pružio je načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić, koji je sa najboljim učenicima osnovnih škola zapalio plamen Igara. Nakon višesatnih takmičenja medalje su otišle u: OŠ „Edhem Mulabdić“, OŠ „Hamdija Kreševljaković“, OŠ „Saburina“, OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“, OŠ „Šejh Muhamed Hadžijamaković“, OŠ „Bloom“, OŠ
„Vrhbosna“ i JU „Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica“.


U Srebreniku su održana takmičenja u malom nogometu, stonom tenisu i odbojci na pijesku. Pobjedu i
plasman na polufinalni turnir Pili Cup-a slavili su dječaci iz ekipe „Ilićka“. Na Coca-Cola Cup-u, takmičenju u malom nogometu u kategoriji 2008. godište i mlađi, u ovom gradu najuspješnija je bila ekipa „FC Prekini“, koja je izborila plasman na polufinalni turnir tuzlanske regije. Dvodnevne takmičarske aktivnosti i u Goraždu i u Srebreniku završene su koncertom Dženana Lončarevića, koji je ujedno zajednički poklon SIM organizacije i gradskih uprava Goražda i Srebrenika svim SIM-ovcima, ali i svim građanima ovih gradova.

U Doboju i Bijeljini odigrani su vrlo zanimljivi rukometni mečevi u okviru Pharmanova Cup-a, a takmičenja i druženje na Velikom finalu u Sarajevu očekuju dječake iz ekipa „Radnik“ iz Bijeljine i „Maglaj“ iz Maglaja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA