13.8 C
Sarajevo
18.09.2024

Trećina Španaca smatra da državu posjećuje prevelik broj turista

Trećina stanovnika Španije smatra da njihove lokalne zajednice imaju previše stranih turista, navodi se u anketi YouGova koja je pokazala da većina ljudi širom Europe podržava proteste protiv prekomjernog turizma i mjere za njegovo smanjenje. Ova anketa dolazi nakon ljeta obilježenog protestima i upozorenjima o utjecaju masovnog turizma, od Santorinija do Kanarskih ostrva, kao i najava mjera za njegovo smanjenje, uključujući u Cinque Terreu i Amsterdamu.

Španija je zemlja koja je najviše pogođena ovim fenomenom, s 32% ispitanika koji smatraju da u njihovim područjima ima previše međunarodnih posjetilaca. U Kataloniji, taj broj doseže 48%, a stanovnici ovog grada, koji godišnje primi i do 32 miliona posjetilaca, sve više izražavaju nezadovoljstvo. Jedan kolumnista iz Barcelone nedavno je napisao: “Ukrali su mi vlastiti grad i ne mogu ga vratiti.”

Osim toga, 28% Španaca ima negativan stav prema međunarodnim turistima, što je daleko iznad prosjeka u drugim europskim zemljama. U Francuskoj 18% stanovnika smatra da ima previše stranih turista, dok u Italiji taj broj iznosi 16%, a u Njemačkoj 13%.

- OGLAS -

Španija je također među zemljama gdje se najviše raspravlja o negativnom uticaju kratkoročnih turističkih najmova, jer mnogi vjeruju da oni povećavaju cijene stanovanja i otežavaju lokalnim stanovnicima da pronađu pristupačne nekretnine. Vlada je najavila mjere za suzbijanje kratkoročnog iznajmljivanja, uključujući obaveznu licencu za platforme poput Airbnba i Booking.coma, dok je Barcelona otišla korak dalje, planirajući zabranu svih iznajmljevanja stanova turistima do 2029.

Prema anketi, 37% Španaca smatra da sektor kratkoročnog iznajmljivanja donosi više štete nego koristi, dok 45% njih ima negativan stav prema njemu. U Velikoj Britaniji 33% građana dijeli ovaj stav, dok su u Italiji, Francuskoj i Danskoj ti brojevi nešto manji.

- Advertisement -

Iako sektor hotelijerstva i dalje uživa visoku popularnost širom Europe, kruzerska industrija izaziva negativne reakcije, naročito u Francuskoj i Njemačkoj, gdje gotovo polovina ispitanika ima loše mišljenje o ovom obliku turizma. U Španiji i Italiji, stavovi prema kruzerima su manje negativni, ali su Barselona i Venecija već poduzele mjere kako bi ograničile dolazak velikih brodova.

Europljani uglavnom podržavaju mjere suzbijanja prekomjernog turizma, uključujući ograničenje broja turista na popularnim destinacijama, uvođenje turističkih taksi i rezervacionih sistema. Najveća podrška za ove mjere dolazi iz Španije, Francuske i Njemačke, gdje je značajan dio stanovništva stao na stranu lokalnih zajednica koje se bore s navalom turista.

Eva Satkute Stewart, globalna direktorica za putovanja i turizam u YouGovu, izjavila je da su zabrinutosti zbog masovnog turizma, posebno u Španiji, povezane s rastućim troškovima života, cijenama stanovanja i očuvanjem kulturnog identiteta, ali i priznavanjem koristi koje turizam donosi, poput otvaranja novih radnih mjesta i unapređenja infrastrukture.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA