20 C
Sarajevo
08.09.2024

Trump: Ako me ubiju, nadam se da će SAD izbrisati Iran s lica Zemlje

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je tokom svog govora u američkom Kongresu spomenuo navodnu iransku urotu da se ubije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa. Nije trebalo dugo čekati da se Tramp oglasi na svojoj društvenoj mreži Truth Social.

– Ako zaista “ubiju predsjednika Trampa”, što je uvijek mogućnost, nadam se da će Amerika izbrisati Iran, izbrisati ga s lica Zemlje. Ako se to ne dogodi, američki čelnici smatrat će se kukavicama – napisao je Tramp, podijelivši i kratki isječak Netanjahuovog govora.

Američki mediji izvijestili su prošle sedmice da je američka tajna služba pojačala Trampovo osiguranje prije nekoliko sedmice nakon što su vlasti saznale za navodnu iransku zavjeru da ga ubiju. Međutim, taj navodni iranski plan nije bio povezan s nedavnim pokušajem atentata kad je 20-godišnji Amerikanac pucao na Trampa tokom predizbornog skupa.

- OGLAS -

CNN je pisao da su američke vlasti primile obavještajne podatke od “ljudskog izvora” o planu Teherana usmjerenog protiv bivšeg predsjednika, zbog čega je ojačana zaštita Trampa. Drugi američki mediji također su izvijestili o zavjeri, prenosi France24.

Odnosi između Vašingtona i Irana dugo su bili zategnuti i dosegli su prijelomnu tačku jer se Teheran 2020. želio osvetiti za ubistvo zapovjednika Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija, koje je naredio Tramp dok je bio u Bijeloj kući.

- Advertisement -

Američko Vijeće za nacionalnu sigurnost priopćilo je da je “godinama pratilo iranske prijetnje bivšim dužnosnicima Trumpove administracije”. Trampova objava podsjetila je na kontroverznu epizodu iz 2019. kada je, kao predsjednik, zaprijetio “brisanjem” Irana ako zemlja izvrši napad na “nešto što je američko”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA