18.8 C
Sarajevo
20.07.2024

U Pragu otvorena autorska izložba ambasadorice Martine Mlinarević

Povodom Međunarodnog dana žena u diplomaciji, u vrtovima češkog Ministarstva vanjskih poslova danas je otvorena autorska izložba “HEr story” u kojoj su kao autori snage udružili ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević i američki ambasador u Češkoj Bijan Sabet.

Ambasadorica Mlinarević, mnogima poznata kao književnica, za ovu je izložbu napisala priče o ženama ambasadoricama akreditiranim u Českoj Republici, o njihovim odrastanjima u raznim dijelovima svijeta, o usponima i padovima tijekom njihovog životnog puta, ženskim uzorima, položaju žena u zemljama iz kojih dolaze i svemu što su im u naslijeđe ostavile njihove pretkinje.

Američki ambasador Sabet za ovu je priliku uradio portrete ambasadorica koje je zatim uz ispisane priče dizajnirala i objedinila Amila Hrustić, poznata bosanskohercegovačka dizajnerica koja živi i radi u Pragu.

- OGLAS -

Izložbu su otvorili zamjenik ministra vanjskih poslova Češke Republike Eduard Hulicius i pomoćnica ministra za multilateralna pitanja u MVP-u BiH Aida Hodžić, koja je govorila o važnosti ovog datuma i položaju žena u diplomaciji.

Ova snažna i inspirativna izložba pod nazivom “HEr story” okupila je izniman broj visokih zvanica u Pragu, najvišeg českog političkog vrha, članove diplomatskog kora, i javnog života.

- Advertisement -

Izlozba će u narednim mjesecima putovati kroz razne gradove Češke Republike.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA