20 C
Sarajevo
08.09.2024

U Sarajevu dočekani bh. matematičari nakon historijskog uspjeha na olimpijadi

Ekipa bh. takmičara koja je ostvarila historijske rezultate na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO) u Velikoj Britaniji prije četiri dana, sinoć je svečano dočekana na Sarajevskom aerodromu.

Naše učenike koji su s ovog takmičenja donijeli čak tri zlatne, jednu srebrenu i dvije bronzane medalje, dočekali su roditelji, predstavnici Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS, Udruženja matematičara KS, te brojni učenici i drugari.

Ovo je prvi put da su se svi učenici iz BiH okitili medaljama na IMO.

- OGLAS -

Zlatne medalje osvojili su Benjamin Mujkić, učenik 3. razreda Druge gimnazije Sarajevo, Andrej Krčmar, učenik 2. razreda Gimnazije Banja Luka i Vuk Janković, učenik 1. razreda Gimnazije “Jovan Dučić” Trebinje.

Ovo je 32. put kako BiH učestvuje na IMO, najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu, te u prethodnom 31 učešću niti jedan učenik nije uspio osvojiti zlatnu medalju.

- Advertisement -

Harun Alibegović, maturant Richmond Park International Secondary School Sarajevo je osvojio srebrnu medalju, dok su bronzane medalje osvojili učenici Druge gimnazije Sarajevo – Adnan Osmić i Naida Gavranović.

Liderka tima na ovogodišnjoj matemetičkoj olimpijadi je bila Adisa Bolić, a njen zamjenik bio je Bojan Pažin.

-Ovo je veliki uspjeh za naše matematičare koji predano rade. Zahvaljujući Udruženju matematičara KS mi možemo postići veliki skok na ukupnoj rang ljestvici. Trinaesti smo u svijetu i to je zaista veliki uspjeh za BiH. Takav plasman daje nam nadu da ćemo nastaviti u budućnosti nizati ovakve pobjede i rezultate – naglasila je ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota- Muminović koja je uručila prigodne poklone učenicima-takmičarima, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS.

Napomenula je da KS u septembru daje novčane nagrade u iznosu jednogodišnje stipendije za učenike koji ostvare velike plasmane i rezultate na međunarodnim takmičenjima.

U ekipnom plasmanu na ovom takmičenju Bosna i Hercegovina je zauzela 13. mjesto u konkurenciji 108 zemalja, što je ubjedljivo najbolji ekipni plasman u historiji. Prethodni najbolji plasman je bio 29. mjesto.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA