17.7 C
Sarajevo
21.07.2024

Ukrajina i Moldavija dobile datum za početak pregovora s EU, o BiH se i ne govori

Ambasadori zemalja članica Evropske unije “načelno” su pristali započeti pristupne pregovore s Kijevom i Kišinjevom, saopćilo je belgijsko predsjedništvo EU-a. Mađarska će sljedeći mjesec preuzeti rotirajuće predsjedavanje.

Ambasadori Evropske unije složili su se u petak da će službeno započeti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom , prema belgijskom predsjedanju EU-om.

Ukrajina je podnijela zahtjev za pridruživanje EU nedugo nakon početka ruske invazije u februaru 2022. Ona i susjedna Moldavija dobile su status kandidata četiri mjeseca kasnije.

- OGLAS -

EU ‘načelno’ pristaje na razgovore

“Ambasadori su se načelno složili oko pregovaračkih okvira za pristupne pregovore Ukrajine i Moldavije”, objavilo je belgijsko predsjedništvo.

- Advertisement -

Rečeno je da će se prve međuvladine konferencije održati 25. juna. Belgija do 30. juna predsjedava Vijećem ministara EU-a.

Bosna i Hercegovina se ne spominje kada je riječ o zvaničnom datumu početku pregovora, što nije iznenađenje ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da se nakon “uslovnog otvaranja pregovora” u martu nisu napravili gotovo nikakvi pomaci na EU putu.

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, pozdravio je sporazum u objavi na X.

“Održavamo svoja obećanja i podržavat ćemo vas na putu do članstva”, rekao je Michel.

Ova odluka dolazi sedam dana nakon što je Evropska komisija rekla da i Kijev i Kišinjev ispunjavaju sve kriterije za službeni početak pristupnih pregovora.

Kriteriji su uključivali napore da se obuzda moć oligarha i bolje osiguraju prava etničkih manjina. Ukrajini i Moldaviji predstoje godine pregovora.

Zemlje kandidatkinje vjerojatno će se suočiti s godinama reformi prije nego što ispune kriterije za prijem u EU.

Nakon Belgije, Mađarska je sljedeća koja će preuzeti rotirajuće predsjedanje Vijećem Evropske unije. Budimpešta se u prošlosti protivila pomoći EU-a Ukrajini usred ruske invazije i rekla da sumnja u procjenu Evropske komisije da je Kijev spreman za pregovore o pridruživanju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA