13.8 C
Sarajevo
06.10.2024

Vučić poručio Helezu: Ako priložiš dokaz da sam pucao snajperom na Sarajevo više neću biti predsjednik Srbije!

"Ti lažovi svakoga dana vode neku kampanju protiv mene", tvrdi Vučić.
"Što se tiče snajpera i mog ubijanja po Sarajevu, predlažem Helezu, ako sam koristio snajper i pucao po Sarajevu, samo jedan maleni dokaz neka pokaže i ja istog dana nisam predsjednik Srbije", kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gost je večeras na televiziji “Pink” gdje govori o aktuelnim dešavanjima, između ostaloga osvrnuo se i na Helezove izjave iz naše emisije Bosanski vjestnik, ali i njegove izjave nakon toga.

Helez je gostujući u Bosanskom vjestniku kazao da čak i ako neko napadne Srbiju, BiH će biti spremna pomoći komšijama.

Nakon vijesti o ulasku kadeta Vojske Republike Srbije u BiH, Helez se ponovo oglasio kazavši da nije dao odobrenje za ulazak kadeta u Bosnu i Hercegovinu, te da nikada neće odobriti takvu aktivnost u Prijedoru, mjestu koje je bilo poprište strašnih zločina tokom rata.

- OGLAS -

Ministar Helez je istaknuo da su napadi na njega koordinirani, te da među napadačima vidi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika bh. entiteta Milorada Dodika, ministra sigurnosti Nenada Nešića, zamjenika ministra odbrane Aleksandra Goganovića, kao i delegate u Domu naroda Parlamenta BiH Džemala Smajića i Zlatka Miletića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Edina Ramića i mnoge druge predstavnike opozicije u Federaciji BiH.

Helez je izrazio razumijevanje zašto je trn u oku Vučiću, Dodiku, Nešiću i ostalim političarima koji, kako kaže, ne vole Bosnu i Hercegovinu i rade na njenom cijepanju. Naglasio je da im smeta jačanje Oružanih snaga BiH i stabilnost države.

- Advertisement -

Vučić: Bošnjaci ruše Dejtonski sporazum

Vučić je oštro odgovorio Helezu na sve prozivke, pa i na tvrdnje da je on pucao snajperom po Sarajevu tokom ratnih dešavanja u BiH, te optužio Bošnjake da ruše Dejtonski sporazum.

“Dvije su stvari – jedna je pucanje iz snajpera po Sarajevu a druga je za mene mnogo ozbiljnija. Ovo drugo je bio iskren, to je veoma važno. Pitam Amerikance, pitam sve one koji se bave Balkanom — što šUtite? Bošnjaci ruše Dejtonski sporazum, Srbi hoće da ga čuvaju, a oni hoće da ga ruše. Govore da hoće da ga sruše, čuli smo. Ko onda urušava mir u BiH? Ko hoće nešto drugo osim mira i zajedničkog života? Ovo je važna tema, ne mislim da to hoće Bošnjaci, ali hoće njihovo rukovodstvo, jer se igraju vatrom. Optužuju srpsku stranu da ruše Dejtonski sporazum, ali onda ode i javno kaže da je loš sporazum”, kaže Vučić.

On naglašava da je ta izjava vrlo opasna te da želi da vidi da li će se Amerikanci oglasiti i reagovati.

“Što se tiče snajpera i mog ubijanja po Sarajevu, predlažem Helezu, ako sam koristio snajper i pucao po Sarajevu, samo jedan maleni dokaz neka pokaže i ja istog dana nisam predsjednik Srbije. Ja pozivam tebe, lažove, da sa svim kineskim dronovima koje kupiš pokažeš i podneseš ostavku. Izmislili su sve, kao i sliku sa puškom, a na slici stativ od kamere. Ti lažovi svakog dana vode neku kampanju protiv mene”, tvrdi Vučić.

“To je zbog Komšića i Bećirovića i svih njihovih medija koji su rekli da je Srbija krenula u agresiju. Do 1953. nismo imali nijednog vojnika u Kozarskoj Dubici, jer sve što je bilo starije od 13 godina je bilo pobijeno. Najvećim dijelom u Jasenovcu, ali i u okršaju sa narodom na samoj Kozari. Danas Konaković saopštava da sve što je Srbija uradila da je uradila sve u skladu sa svim procedurama. Niste to vidjeli jer dva dana vode hajku, i 2017. smo imali te kadete na istim tim mjestima.U Češkoj, Austriji, Grčkoj, Makedoniji, svuda, najobičnija sitnica, nikom ništa ne znači. Sve procedure poštovali. Ta djeca nemaju ni čizme, nikoga da ne ugroze, ali je samo važno da vode kampanju protiv Srba. Što to radite Bošnjacima, svom narodu koji tjerate da mrzi nekoga bez ikakvog razloga.”

On dodaje da nigdje nije bio problem, te da kadeti idu dvaput svake godine, a da je ovo osma godina takvih aktivnosti u kojoj je nastao problem.

“U isto vrijeme je problem u Crnoj Gori da Vučić ne da ulje. A, ne, onda ide Vučić uljanov, velika ideologija koja se širi preko ulja i svega ostalog. Idem u Berane da obiđem crkvu koju sam obnavljao, kao što ne smijem u Jasenovac, sad odjednom ne mogu ni u crkvu. Da ja hoću da klečim i da im se izvinjavam što su nas ubijali na svim srpskim svratištima, da slušam njihove pjevače… Mene to ne interesuje. Hoćete da gradite pruge i mostove? Hoćete. Nećete, nećete. Da li je moja obaveza da kažem da mi je žao što smo ubijali vaše sunarodnike negdje, jeste – kaže Vučić i ističe:

Danas je Gervala rekla da će priznati Kosovo ako pomognu demokratiji da pobIJedi u Srbiji, da me smijene. Ovaj čovjek maloprije je spreman da laže otvoreno o predsjedniku druge države, zamislite da ja tako kažem o članovima njihovog predsjedništva. Njihova mržnja tolika. Uradio sam sve što je Izetbegović rekao, mučio sam se da bih uredio odnose između Srbije i BiH, i on kaže kako neki Bošnjaci ne vide to tako. I šta da odgovorite, i sve vrijeme šutim i prešutim, i nikada ih ne vrijeđam”, kaže.

Vučić je naglasio da bh. političari imaju svoje inicijative i za rušenje RS, i za proglašavanje Srba genocidnim narodom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA