9 C
Sarajevo
24.04.2024

35. Internacionalni sarajevski sajam knjiga “Riječ” nas poziva da se ponovo zbližimo sa knjigama

XXXV. INTERNACIONALNI SARAJEVSKI SAJAM KNJIGA 2024. u organizaciji KJP Centra “Skenderija” – Sarajevski sajam biće održan u periodu od 17. do 22. aprila 2024. godine, pod motom „RIJEČ“.


Predstojeći sarajevski sajam biće posvećen piscima, pismima i jezicima svijeta i umjetnosti, obrazovanju i nauci i učešću bh i svjetskih stvaraoca i izdavača, sa posebnim programima za afirmaciju prevođenja djela naših autora na svjetske jezike i prevođenja djela svjetskih autora.


Na ovogodišnjem sajmu učešće će uzeti više od 150 izdavača iz BiH, susjednih zemalja i svijeta, kao i međunarodni kulturni centri koji djeluju u BiH. Počasni gosti sajma biće bosanskohecegovački pisci iz dijaspore.

- OGLAS -


U okviru sajma, 20. aprila 2024. godine, održaće se Međunarodni okrugli sto na temu “Prevođenje i autori”, u Svečanom salonu, u terminu od 11:00 – 15:00 sati. Cilj Međunarodnog okruglog stola je diskusija o prevođenju kao specijalnoj naučnoj disciplini, autorskom i prevodilačkom radu, zaštiti autorskih prava prevodilaca, lingvistički i kuluturološki aspekti prevoda. Okrugli sto će otvoriti ambasadorica Grčke u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Ioanna Efthymiadou.


Prijavu za promociju izdavačkih kuća, autora i djela u “Bosanskoj kući” dvorane Mirza Delibašić je do sada izvršilo 29 izdavačkih kuća iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Holandije, Engleske i Francuske. Uz prijavljene 42 promocije predstavit će se 124 autora i 77 knjiga. Promovisat će se: međunarodni festival poezije, antologija savremene bh. poezije, dječija književnost, zbornici radova, drame, romani, publikacije,  kurikulum, priče za djecu i omladinu, poučne priče.


I ove godine godine će se tradicionalno obilježiti Svjetski dan umjetnosti, Svjetski dan knjige i autorskih prava, te 70 godina evropske konvencije o kulturi. Stručni žiri koji čine: Asmir Kujović – predsjednik, Marija-Fekete Sullivan – član, Lejla Alimanović – član, Biljana Zarić – član i Aida Gavrić – član, dodijeliće tradicionane nagrade sajma za najbolja ostvarenja u protekloj godini. Pored nagrada Sajma i izdavači na Sajmu knjige dodjelit će svoje tradicionalne nagrade.


Na sajmu će pored dvorane Mirza Delibašić biti otvoren i Dječiji paviljon u Domu mladih, Amfiteatru i Dancing dvorani u kojem će se organizovati prezentacija i promocije knjiga za djecu i omladinu, radionice i igraonice posvećene stvaralaštvu najmlađih uključujući i pozorišna, muzička i filmska ostvarenja i nove IT tehnologije.

JU Biblioteka Sarajeva je domaćin Dječijeg grada, a partner je Kašmir promet i Dječija knjiga iz Zagreba. Cilj programa „Dječiji grad“ je da približimo djeci sadržaje na zanimljiv i njima dopadljiv način i sve u cilju promocije kulture čitanja.


Izložbe umjetnika će biti organizovane u Domu mladih i Foajeu Centra Skenderija, kao i Izložba knjiga prevedenih na naš i svjetske jezike bosanskohercegovačkih autora. Posjetitelji će imati priliku obići štandove i udruženja, kulturnih i naučnih institucija BiH/NU BBiH, Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Društva pisaca BiH, Pen centra, IPCa i drugih.


Vizuelni identitet ovogodišnjeg 35. Međunarodnog sajma knjiga vezan je za „RIJEČ“ apliciranu na kamen – riječni oblutak star više stotina hiljada ili miliona godina koji ima za cilj da nas vrati i podsjeti na korijene kada smo živjeli u neolitskom dobu, prvim zajednicama, početcima stvarne komunikacije koja je rezultirala današnjim tehnološkim nivoom razvoja.


Autor vizuelnog identiteta Sajma je Samir Plasto, a spota Vedran Hamzić. Predsjednik Programskog savjeta Sarajevskog sajma knjiga, Ibrahim Spahić, predstavio je članove Programskog savjeta i izjavio da su sve pripreme za 35. Međunarodni sajam knjiga 2024. uspješno realizovane.

Spahić je pozvao autore, izdavače, čitaoce i medije na jedinstveni i najznačajniji praznik posvećen knjizi u Centru Skenderija i još jednom istakao da se civilizacije prepoznaju po Riječi i njenoj izvornoj vrijednosti za komunikaciju i razumjevanje među ljudima i kulturama svijeta.


Radno vrijeme za posjetioce je od 10 do 19 sati.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA