18 C
Sarajevo
23.08.2025

5 namirnica koje trebamo držati u frizideru, a da to i ne znamo

Neke namirnice brže se pokvare ako ih čuvamo u kuhinjskim ormarićima na sobnoj temperaturi. Drugima se pak značajno produži rok trajanja ako ih držimo u frižideru. Evo koje biste namirnice trebali staviti u frižider (i zamrzivač).

Brašno

Iako ga obično držimo u ostavi, brašno bi se nakon kupovine trebalo pohraniti u zamrzivaču na 48 sati kako bi se uništila sva eventualna jajašca nametnika u njemu. Nakon toga brašno se treba pohraniti u čistu, suhu i hermetički zatvorenu kutiju na tamno i hladno mjesto. Ako kutiju ostavite u frižideru, produžit ćete mu rok trajanja.

- OGLAS -

Neke vrste ulja

Jestiva ulja treba čuvati na hladnim i mračnim mjestima, odnosno podalje od izvora topline i svjetlosti. I dok se ništa neće dogoditi ako klasična biljna ulja od suncokreta ili maslina držite u ostavi, u frižider biste trebali pohraniti “osjetljivija” ulja poput onih od avokada, sjemenki grožđa, lješnjaka, susama ili tartufa. Ista ulja poželjno je staviti u frižider nakon otvaranja jer ćete tako produžiti rok trajanja tih namirnica.

- Advertisement -

Sušeno voće

Istraživanja su pokazala da sušeno voće poput grožđica, breskvi ili šljiva ima rok trajanja od šest mjeseci do godine dana. To se vrijeme udvostručuje ako ih držite u frižideru.

Lanene i konopljine sjemenke

Lanene i konopljine sjemenke odličan su (biljni) izvor omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze na jelovniku osoba koje ne konzumiraju hranu životinjskog porijekla. Riječ je o namirnicama koje su podložne brzom kvarenju. Upravo zato trebali biste ih držati u frižideru.

Kupovne tortilje

Kupovne tortilje možete držati na sobnoj temperaturi i koristiti ih do datuma naznačenog na pakiranju. Ipak, to se vrijeme utrostručuje ako ih pohranite u frižideru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA