Neke namirnice brže se pokvare ako ih čuvamo u kuhinjskim ormarićima na sobnoj temperaturi. Drugima se pak značajno produži rok trajanja ako ih držimo u frižideru. Evo koje biste namirnice trebali staviti u frižider (i zamrzivač).
Brašno
Iako ga obično držimo u ostavi, brašno bi se nakon kupovine trebalo pohraniti u zamrzivaču na 48 sati kako bi se uništila sva eventualna jajašca nametnika u njemu. Nakon toga brašno se treba pohraniti u čistu, suhu i hermetički zatvorenu kutiju na tamno i hladno mjesto. Ako kutiju ostavite u frižideru, produžit ćete mu rok trajanja.
Neke vrste ulja
Jestiva ulja treba čuvati na hladnim i mračnim mjestima, odnosno podalje od izvora topline i svjetlosti. I dok se ništa neće dogoditi ako klasična biljna ulja od suncokreta ili maslina držite u ostavi, u frižider biste trebali pohraniti “osjetljivija” ulja poput onih od avokada, sjemenki grožđa, lješnjaka, susama ili tartufa. Ista ulja poželjno je staviti u frižider nakon otvaranja jer ćete tako produžiti rok trajanja tih namirnica.
Sušeno voće
Istraživanja su pokazala da sušeno voće poput grožđica, breskvi ili šljiva ima rok trajanja od šest mjeseci do godine dana. To se vrijeme udvostručuje ako ih držite u frižideru.
Lanene i konopljine sjemenke
Lanene i konopljine sjemenke odličan su (biljni) izvor omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze na jelovniku osoba koje ne konzumiraju hranu životinjskog porijekla. Riječ je o namirnicama koje su podložne brzom kvarenju. Upravo zato trebali biste ih držati u frižideru.
Kupovne tortilje
Kupovne tortilje možete držati na sobnoj temperaturi i koristiti ih do datuma naznačenog na pakiranju. Ipak, to se vrijeme utrostručuje ako ih pohranite u frižideru.