Često jedete tunjevinu iz konzerve ili sardine? Ove ribe su odličan izvor vitamina D, željeza, vitamina B12, ali nije svejedno kakve kupujete.
Sada je dijetetičarka pojasnila kakvu tunjevinu treba izbjegavati u trgovinama. Riba bi trebala biti u vodi, a ne u ulju, ali obratite pažnju i na još jednu stvar koja piše na konzervi. Dijetetičarka Jennifer Fixsey iz Dallasa upozorila je na tri slova koja nikako ne bi smjela biti na etiketi. Naglasila je da treba birati konzerve na kojima jasno piše da ne sadrže BPA.
“Supstanca bisfenol A (BPA) se veže za masnoće, zato tražite tunjevinu ili sardine koje ne sadrže ovu hemikaliju. Ako imate mogućnost, birajte ribu u staklenkama, a ne u konzervama”, rekla je.
Bisfenol A je supstanca o kojoj se mnogo govori posljednjih dvadesetak godina. Unos u većim količinama može poremetiti hormonsku ravnotežu, zbog čega je već zabranjen u nekim proizvodima, poput bočica za bebe.