8.8 C
Sarajevo
17.09.2024

Apple predstavio iPhone 16: Otkriveno šta sve nudi, poznata i cijena

Apple je predstavio nekoliko novih proizvoda na eventu “It's Glowtime”, a zvijezda ovogodišnjeg predstavljanja je iPhone 16.

Tu su već i standardni iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max, a novo Appleovo čudo dolazi i u novim bojama – ultramarin, teal i ljubičasta.

Otporan je na vodu i prašinu i ima novi staklokeramički zaslon za koji kažu da je 50 posto čvršći od prethodnog modela i dvostruko jači od “bilo kojeg drugog pametnog telefona”. 

- OGLAS -

Bit će dostupan u 6.1 inčnim i 6.7 inčnim modelima u osnovnom i Plus modelu. 

Oba modela će imati novi prilagodljivi akcijski gumb na lijevoj strani. Gumb Action možete programirati tako da radi različite stvari ovisno o dobu dana. Također, iPhone 16 ima novu značajku “kontrole kamere”.

- Advertisement -

Ta se kontrola nalazi na bočnoj strani iPhonea 16 i možete prijeći prstom po njoj da prilagodite postavke kamere koja će na ovim modelima biti manje izbočena. 

Predstavljen je i A18 Bionic koji ima najnoviji 6-jezgreni CPU s 2 jezgre performansi i 4 jezgre učinkovitosti. CPU je do 30 posto brži od CPU-a u iPhoneu 15. 

Što se Apple Intelligenca tiče, kompanija je naglasila da ponajviše brine o sigurnosnim specifikacijama.

“Apple Intelligence je integriran u cijeli sistem” – navode iz kompanije. 

U novi iPhone dodani su alati za pisanje, ali i novi emotikoni koje korisnici mogu izraditi upisivanjem opisa. Korisnici će moći i doći do starih fotografija u albumima opisujući što se na njima nalazi.

Siri također dobiva nadogradnju Apple Intelligence, te postaje bolja u razumijevanju čak i kada joj date nejasnu uputu. Siri sad može dati i upute o tome kako koristiti iPhone što će posebno dobro doći starijim korisnicima.

Kako je objavljeno, iPhone 16 će koštati 799 dolara, a iPhone 16 Plus 899.

Na eventu je predstavljen i Pro model sa zaslonom od 6.3 inča i 6.9 inča na Pro i Pro Maxu, što su najveći iPhone zasloni dosad. Predstavljena je i nova boja Desert Titanium. 

Imaju tanje bordure nego raniji modeli, podržavaju ProMotion, Always-On Display i imaju keramički štit. Unaprijeđena je i baterija. Cijena ovog modela iznosi 1.000 dolara.

iPhone 16 Pro će pokretati A18 Pro čip, koji je brži od A18. Koristi isti 3nm dizajn druge generacije i ima 16-jezgreni Neural Engine koji je brži i učinkovitiji od A17 Pro. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA