17.7 C
Sarajevo
20.06.2024

Evo kako provjeriti nivo istrošenosti gume na automobilu

Dubina profila gazećeg sloja utiče na ispravnost i stanje gume. Vožnja s istrošenom gumom povećava opasnost od puknuća gume, akvaplaninga i smanjuje sposobnost vožnje u zimskim uslovima.

 Mala visina profila gazećeg sloja zimi značajno smanjuje nivo prianjanja na tlo i mogućnost kontrole nad vozilom. Vozači koji voze s pneumaticima čija je visina profila gazećeg sloja manja od zakonski dopuštene granice riskiraju kaznu.

Pristupite gazećem sloju gume

- OGLAS -

Prva faza provjere visine profila gazećeg sloja sastoji se od toga da iz pravog kuta sagledate prednje pneumatike.

  •  Parkirajte vozilo na vodoravnu i ravnu površinu.
  •  Zategnite ručnu kočnicu.
  • Zakrenite kolo upravljača za 45°, udesno ili ulijevo, kako biste mogli jasno vidjeti prednje pneumatike prije samog početka pregledavanja dotičnog pneumatika. To je malo teže za stražnje pneumatike, ali to vas ne sprječava da vizualno pregledate pneumatike.

Provjerite profil gazećeg sloja gume

- Advertisement -

Ne oslanjajte se na svoje procjene: nabavite za uporabu lak mjerač dubine profila kako bi mogli nadzirati vaše pneumatike. Mjerenje dubine profila s ovim jednostavnim uređajem nije teško i zahtijeva samo nekoliko minuta vašeg vremena.

Zakonski propisani minimum dubine profila u Evropi je 1,6 mm po cijelom obodu.

Provjerite dubinu glavnih utora profila na nekoliko mjesta po obodu pneumatika, uporabom mjerača koji je preporučio proizvođač. Pneumatici također imaju indikatore trošenja profila koji su utisnuti u bazu glavnih utora. Kada se površina profila potroši do razine ovih indikatora, pneumatik je na zakonskoj granici uporabe i treba ga zamijeniti.

Bez obzira kako provjeravali dubinu profila pneumatika, ako se približavaju zakonski propisanoj vrijednosti ili ako imate bilo kakvih sumnji, neka ih provjeri stručnjak za pneumatike.

Svi pneumatici ne nude jednake performanse kada su novi, a ova razlika u performansama se povećava kada se troše. Tehnološki napredne tehnologije koje su razvili Michelinovi istraživački i razvojni timovi, omogućuju nam da ponudimo razinu performansi i držanja koja je blizu novim pneumaticima, tokom cijelog radnog vijeka pneumatika sve do zakonski propisane granice istrošenosti. Zbog ovog nivoa performansi, prerana zamjena pneumatika neće zajamčiti povećanje sigurnosti i performansi, te takođe treba uzeti očiti financijski trošak ali i ekološki trošak.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA