Lako se sprema, a pružit će užitak svima. U nastavku pročitajte recept i detaljne upute kako da napravite ovu poslasticu.
Sastojci:
Kora:
- šestero jaja
- šest kašika šećera
- šest kašika brašna
Fil:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g bijele čokolade
- jedna kašičica nes-kafe
- 100 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
Čokoladna glazura:
- 150 g crne čokolade
- četiri kašike ulja
Priprema:
Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka. Posebno umutiti žumannjke sa šećerom. Polako dodati brašno, a zatim pažljivo u to umiješati umućen snijeg od bjelanjaka, miješati polako, ručno.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje. Izliti smjesu u tepsiju i ispeći koru na umjerenoj temperaturi. Još vruću koru staviti na vlažnu krpu i uviti u rolat. Sipati slatko vrhnje u šerpicu, staviti na šporet i prije nego što provri skinuti sa šporeta. Odmah dodati kašičicu nes-kafe i bijelu čokoladu; miješati dok se čokolada ne istopi. Ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti maslac i šećer u prahu, a zatim spojiti sa filom od slatkog vrhnja. Mutiti nekoliko minuta dok fil ne očvrsne. Odviti koru, namazati umućenim filom i zaviti.
Premazati rolat čokoladnom glazurom koju ćete pripremiti tako sto ćete na pari otopi čokoladu sa uljem, kada se prohladi premazati rolat.