18.8 C
Sarajevo
20.07.2024

Ostvaren novi rekord u proizvodnji Hyundai Tucsona

Ovaj posebni primjerak obojen je u Sailing Blue Pearl boji i opremljen je 1.6 T-GDi HEV motorom, koji već sada stiže do svog budućeg vlasnika u Velikoj Britaniji.

U ponedjeljak je sa proizvodne trake sišao dvomilioniti Hyundai Tucson u Hyundai fabrici u Nošovicama, Češka (HMMC). Ovaj posebni primjerak obojen je u Sailing Blue Pearl boji i opremljen je 1.6 T-GDi HEV motorom, koji već sada stiže do svog budućeg vlasnika u Velikoj Britaniji. Ovaj rekord naglašava status modela Tucson kao najpopularnijeg Hyundaijevog modela u Evropi.

“Dva miliona jedinica proizvedenih u Hyundaievoj fabrici u Češkoj je značajan rezultat za našu globalnu i evropsku prodaju”, rekao je Michael Cole, predsjednik i izvršni direktor Hyundai Motor Europe. “Gotovo od samog početka automobil je dizajniran i proizveden imajući na umu evropskog kupca. Tucson je evoluirao u priču o uspjehu na globalnom nivou, a posebno u Evropi,  te savršeno oslikava Hyundaijev pristup usmjeren na kupca.”

Iz Nošovica u Evropu

- OGLAS -

Historija Tucsona u HMMC-u započela je sredinom juna 2015. godine, kada je treća generacija Tucsona krenula u proizvodnju. U više od pet godina proizvedeno je ukupno 1.180.445 jedinica.

Četvrta generacija Tucsona, koja je trenutno u proizvodnji, ima osvježeni dizajn, napredniju unutrašnjost i poboljšani paket dodataka. U 2023. godini proizvedeno je 244.495 jedinice, što čini otprilike sedamdeset posto ukupne proizvodnje HMMC-a. Ova vozila su izvezena u sedamdeset zemalja svijeta. U Evropi se većina Tucsona isporučuje u Ujedinjeno Kraljevstvo, Španiju, Njemačku i Francusku.

- Advertisement -

Hyundai je također proširio izbor pogona trenutnom Tucsonu, te uključio hibridne i plug-in hibridne motore. Za oba alternativna pogonska sklopa vlada veliko interesovanje – dva od pet Tucsona četvrte generacije prodanih u Evropi su ili hibridi ili plug-in hibridi.

Edcija povodom 20. godišnjice Tucsona

Kako bi proslavio dvije decenije na tržištu, Hyundai je dizajnirao posebnu ediciju ovog modela za dvadesetogodišnjicu. Posebno izdanje dolazit će sa jedinstvenim završnim obradama interijera i eksterijera. Proizvodnja će započeti u HMMC-u u augustu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA