17.7 C
Sarajevo
27.04.2024

Red Bull Showrun u junu stiže u Sarajevo, bolid Formule 1 će voziti glavnim gradom BiH

Prvi put u historiji, bolid Formule 1 vozit će se ulicama Bosne i Hercegovine.

Red Bull Showrun Sarajevo bit će održan 9. juna u Sarajevu i preobrazit će urbane prostore Sarajeva u jedinstvenu pozornicu za automobilistički performans tokom kojeg će legendarni Red Bull Racing Formula 1 bolid prirediti dan za pamćenje za sve posjetioce. Prateći program uključivat će muzičke performanse, ali i nastupe poznatog njemačkog dvojca Red Bull Driftbrothers, te virtouza na stunt motoru Arasa Gibieza, javlja Anadolu.

Poruku građanima Sarajeva ispred Red Bull Racinga poslao je legendarni F1 vozač David Coulthard koji je naglasio da je Sarajevo jedan od devet gradova u svijetu koji će ugostiti Red Bull Showrun.

- OGLAS -

“Osvojili ste naša srca svojom bogatom kulturom, živopisnom historijom, a poseban duh ljudi na ovim prostorima učinit će događaj još posebnijim”, poručio je Coulthard.

Naglašavajući da Red Bull Showrun vrhunski spoj moto sporta, muzike i uzbuđenja, Jadran Crnogorac ispred organizatora je istakao da će bolid proći trasom od Marijinog Dvora do Mašinske škole i nazad pored Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

“Bosna i Hercegovina i Sarajevo sigurno zaslužuju ovakve događaje i ovo je naša posveta gradu. Želimo se posebno zahvaliti našim pokroviteljima i partnerima bez čije podrške realizacija ovako velikog projekta sigurno ne bi bila moguća”, kazao je Crnogorac te dodao će gledanje ovog adrenalinskog spektakla biti besplatno za sve posjetioce i fanove.

Uskoro će ipak, u prodaju biti pušten određen broj ulaznica za Fun Pit zonu i VIP sjedišta na tribinama, za one koji žele najbolji mogući pogled na stazu.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta naglasio je da je sretan što su Vlada KS-a i Ministarstvo svojim radom stvorili ambijent da se ovakvi događaji dešavaju u Sarajevu i da je ekipa iz Red Bulla to prepoznala.

“Ponosan sam što ćemo biti dio svjetskog projekta. Prvi put na našim saobraćajnicama proći će bolid i sa nestrpljenjem čekamo juni. Spremamo se kako bi sve bilo savršeno. Neke stvari nećemo otkrivati, bit će mnogo iznenađenja, a mi ćemo biti prava podrška kako bismo iz Sarajeva poslali još jednu fenomenalnu sliku u cijeli svijet”, istakao je Šteta.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda kazao je da je mnogo događaja i projekata koje će ministarstvo ove godine podržati, ali da je “Red Bull Showrun Sarajevo 2024” jedan od najznačajnijih.

“Čeka nas cjelodnevni svjetski događaj, prepun sportskih, kulturnih i muzičkih dešavanja. Ovo se u Sarajevu dešava prvi put i vjerujemo da će biti potpuni spektakl za sve koji budu prisutni i sve koji budu pratili na televiziji i online platformama. Prostor u i oko Zemaljskog muzeja bit će centar dešavanja 9. juna, zato danas simbolično iz našeg muzeja šaljemo poruku da Sarajevo zaslužuje biti na listi najvećih događaja u regiji i svijetu”, naveo je Magoda.

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić rekao je da je ovo svjetski show, izuzetno kvalitetan i važan događaj.

“I mi smo počašćeni da se dešava upravo u Sarajevu. Turistička zajednica KS-a kontinuirano podržava projekte koji Sarajevo između ostalog predstavljaju kao kulturnu, historijsku, muzičku, gastrnomsku, te naravno i sportsku metropolu iz koje šaljemo pozitivne vibracije u cilju privlačenja turista, te naravno ugodnog boravka svih koji dolaze na različita takmičenja odnosno događaje. Učesnicima želimo poseban i uzbudljiv boravak u Sarajevu”, naglasio je Fazlagić.

Glavni dio Red Bull Showruna koji uključuje vožnju bolida u centru grada planiran je od 14 do 16 sati u nedjelju, 9. juna, ali organizator poručuje da je planiran cjelodnevni zabavni program sa koncertima i afterpartijima kako bi posjetioci imali ispunjen i zabavan dan u Sarajevu.

Na događaju se očekuje preko 50.000 gledalaca iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta, a svi oni koji ne budu u mogućnosti pridružiti se na lokaciji, moći će uživati u direktnom TV prenosu na Sport Klubu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA