18.8 C
Sarajevo
20.07.2024

Sada je poznato: Korisnici su najnezadovoljniji ovim automobilima

Amerikanci su proveli istraživanje o tome koliko su vlasnici automobila zapravo zadovoljni svojim automobila, a na vrhu liste našli su se  američki auti.

Prosječno zadovoljstvo robnom markom temeljeno na anketi Consumer Reportsa. Za 2023. godinu pobjedu je odnio proizvođač električnih pick-upova Rivian, sa svojim modelima R1S i R1T. Drugo mjesto zauzima Tesla koja je godinu ranije završila na vrhu liste zadovoljstva.

Njima se pridružuje niz drugih proizvođača luksuznih automobila koji se često nalaze u prvih deset, uključujući BMW, Porsche, Teslu, Genesis (luksuzna marka Hyundaija) i Lexus, a najbolje zaokružuju još i Subaru, Ram i Honda. Najveći napredak na ljestvici ostvario je Mini, koji je skočio za jedanaest mjesta na drugu poziciju.

- OGLAS -

Pobjednici po kategorijama

Kod udobnosti se, među ostalim, ocjenjivala udobnost sjedala, buka u kabini, ali i i udobnost same vožnje. Vodeći je u toj kategoriji Porsche, a slijede ga Genesis, Audi, BMW, Lexus i Rivian, dok je najmanje zadovoljio u ovoj kategoriji Infiniti.

- Advertisement -

Kategorija vožnja uzima u obzir upravljivost i brzinu kojom vozilo ubrzava. Vrh kategorije zauzela je Tesla, a nakon nje idu redom Rivian, Porsche, BMW, Genesis i američki Lincoln. Na drugom kraju ljestvice našao se Volkswagen.

Praktičnost i prostranost ocjenjuje stvari poput broja držača za čaše i pretinaca u središnjoj konzoli, no ne uključuje prtljažnik. Pobjedu je odnio pick-up Ram, a zatim slijede Lincoln, Tesla, Chrysler, Rivian i Ford. S druge strane ljestvice smjestio se Audi.

Upotrebljivost, odnosno lakoća korištenja, u obzir uzima koliko je lako koristiti kontrole klime, mjenjača, sistem multimedije i slično. Na prvom mjestu našao se Genesis, a slijede ga u stopu Lincoln, Jeep, Cadillac, BMW i Buick. Iznenađujuće, najmanje je zadovoljio u ovoj kategoriji Volkswagen.

Trošak vlasništva uključuje troškove goriva, osiguranja, održavanja i popravaka, a pobjedu je u ovoj kategoriji odnijela Tesla, a zatim su tu Hyundai, Rivian, Toyota, Mazda i Kia. Na drugoj strani ljestvice smjestio se jedan brend – Mercedes-Benz.

Rezultati su to godišnjih istraživanja iz 2023. u kojima je sudjelovalo više od 330.000 vozila. Podaci se odnose na modele automobila iz godina od 2021. do 2023.. Ocjena zadovoljstva vlasnika temelji se na postotku vlasnika koji su odgovorili “definitivno da” na pitanje bi li kupili isto vozilo kada bi sve morali ponoviti s obzirom na cijenu, performanse, pouzdanost, udobnost, užitak itd. Ocjene i bodovi za faktore određeni su na temelju postotka vlasnika koji su rekli da su vrlo zadovoljni.

Istraživači pak napominju kako automobili koji najviše zadovoljavaju nisu nužno i najbolji na tržištu i obrnuto.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA