15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Uskoro se mijenja proces registracije vozila, sve će biti završeno na tehničkom pregledu

Uskoro bi trebao doći kraj dugih redova na šalterima MUP-ova, koji se stvaraju prilikom produženja registracije vozila.

Naime, prema najavama uskoro će se pojednostaviti procedura prilikom registracije vozila. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH aktivno radi na izmjenama “Zakona o sigurnosti prometa na cestama” i “Pravilnika o registraciji vozila” kako bi unaprijedili cjelokupan proces.

Zbog porasta broja registriranih vozila i složenosti procedure produženja registracije, nadležne službe MUP-a su bile preplavljene zahtjevima vozača, što je dovodilo do dugotrajnih čekanja i nervoze kod vozača.

- OGLAS -

Do sada su vozači morali obići nekoliko adresa kako bi obavili registraciju vozila, uključujući tehničke preglede, osiguravajuća društva, banke i na kraju MUP.

Ministarstvo planira pojednostaviti procedure kod produženja važenja registracije vozila po principu “sve na jednom mjestu“, omogućavajući vozačima da završe proces produženja registracije na stanicama za tehnički pregled.

- Advertisement -

MUP će i dalje zadržati ulogu u situacijama prvog registriranja vozila ili promjene vlasništva. Ova praksa već odavno zaživjela je u Hrvatskoj i Srbiji, gdje su otišli korak dalje digitalizirajući proces produženja registracije.

Također, Ministarstvo razmatra izdavanje pametnih kartica umjesto papirnih potvrda o vlasništvu i registraciji. Ove kartice bi sadržavale sve potrebne informacije, uključujući podatke o vlasništvu, tehničkoj ispravnosti i druge relevantne informacije.

Ove inovacije ne samo da olakšavaju život vozača u Bosni i Hercegovini, nego i aktivno doprinose cjelokupnom unapređenju saobraćajnog sistema, smanjenju broja neregistriranih vozila, izbjegavanju plaćanja cestarina i ostalih dadžbina, čime se onemogućava nanošenje štete budžetima na svim nivoima vlasti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA