15 C
Sarajevo
29.09.2024

Znate li čemu služi ovo dugme u vašem automobilu?

Malo poznato dugme za unutrašnju cirkulaciju zraka na komandnoj tabli može vam olakšati život ljeti, a možete ga koristiti i za uštedu goriva.

Jedno dugme, u kombinaciji sa uključenom klimom, može znatno ohladiti vaš automobil, ali ga mnogi koriste samo kada žele da spriječe ulazak smrada iz okoline u kabinu.

Malo poznato dugme za unutrašnju cirkulaciju zraka na komandnoj tabli može vam olakšati život ljeti, a možete ga koristiti i za uštedu goriva.

Prije nego što uključite klima-uređaj, pokrenite ventilator na minutu-dvije na maksimalnoj snazi. Ovo pomaže izbacivanju vrućeg zraka iz ventilacijskih otvora i smanjuje vrijeme potrebno za hlađenje kabine. Zatim koristite dugme da aktivirate unutrašnju cirkulaciju zraka, koja omogućava da zrak cirkuliše iz unutrašnjosti vozila.

- OGLAS -

Ovaj način rada hladi zrak mnogo brže i smanjuje opterećenje klima-uređaja. Naime, sistem zavisi od energije iz motora, a u slučaju električnih vozila, iz baterije.

Ako stalno uvlačite zrak izvana i grijete ga ili hladite, automobil će potrošiti više energije nego da umjesto toga reciklirate zrak koji već cirkulira u automobilu.

- Advertisement -

Ova metoda također može pomoći u prevladavanju peludne groznice. Cirkulacijom zraka u automobilu, zrak se višestruko filtrira, dok zrak pun polena ne dopire do nas.

Međutim, preporučuje se da se unutrašnja cirkulacija zraka ne uključuje duže od deset minuta u komadu, jer moramo voditi računa o redovnom snabdijevanju kisikom i regulaciji vlažnosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA