22 C
Sarajevo
26.06.2024

BiH na konferenciji u Kazahstanu: Dr. Begić odlikovana medaljom za doprinos u struci

Nacionalna zdravstvena asocijacija Kazahstana povodom 35 godina rada organizovala je 15. maja u gradu Almaty Generalnu skupštinu i Međunarodnu naučno-praktičnu konferenciju “Integracija radi života” o iskustvima zdravstvenih djelatnika u katastrofičnim situacijama. Kao delegat Bosne i Hercegovine bila je specijalista dermatovenerolog dr. Jasmina Begić iz Sarajeva.

Ona je predstavljala Udruženje za rane Bosne i Hercegovine i Balkansko udruženje za hronične rane. Ovom prilikom dr. Begić odlikovana je medaljom za doprinos u struci.

Konferencija je okupila brojne stručnjake i medicinske zaposlenike sa inicijativom da se napravi servis zdravstvenih disciplina na globalnom nivou radi pružanja pomoći građanima u katastrofičnim uslovima zemljotresa, požara itd.

- OGLAS -

“U okviru prezentacije iznijela sam naše iskustvo u toku pandemije Covid-19 u Bosni i Hercegovini i članak koji sam napisala, objavljen u vašim novinama. To je, ustvari, život u doba pandemije, integrativna medicina u prevenciji i liječenju. Upravo to iskustvo i primjena integrativne medicine u liječenju, u prevenciji u ovakvim uslovima katastrofe i pandemije bilo je nešto za što sam nagrađena ovom medaljom, kaže za Oslobođenje dr. Begić dodajući kako je ovo i nagrada za kontinuitet u radu, da kao profesionalci i zajedno sa drugima možemo da damo rješenja za specifične uslove.

Bosna i Hercegovina je na konferenciji podržala inicijativu predsjednice Nacionalnog medicinskog udruženja Kazahstana upravo u namjeri da se na globalnom nivou oformi grupa medicinskih profesionalaca obučenih za katastrofične uslove.

- Advertisement -

“Mi sa svojim iskustvom u liječenju hroničnih rana, zatim iskustvom koje smo stekli u toku pandemije Covid-19 i u organizaciji zbrinjavanja pacijenata sa hroničnim ranama, kao i osoba treće životne dobi, grupe rizične za ovakve situacije, ravnopravan smo član u daljem razvijanju ove ideje i sa konkretnim prijedlozima”, naglasila je dr. Begić.

Međunarodna konferencija obuhvatila je taktičke vježbe usmjerene na integraciju naučnog i praktičnog iskustva spasilaca, psihologa, medicinskih radnika u vanrednim situacijama, te ukazala na potrebu konsolidovanja napora za međunarodnu saradnju ljekara u pružanju pomoći i uzajamne pomoći u slučaju prirodnih vanrednih situacija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA