23 C
Sarajevo
16.08.2025

Bosanski burek je bez premca! Donosimo “arhaični” recept i tehniku razvijanja jufke

Ovo je pravi, stari način kako se priprema burek – od nule, sa rukom razvijenom jufkom, sočnim nadjevom i tepsijom iz koje se širi miris koji okuplja cijelu porodicu.

Miris koji se širi kuhinjom dok se peče domaći burek ne može zamijeniti nijedno drugo jelo. Makar je tako u Bosni i Hercegovini.

Ovaj recept nije moderna varijacija, a nije ni ubrzana verzija za zaposlene. Ovo je pravi, stari način kako se priprema burek – od nule, sa rukom razvijenom jufkom, sočnim nadjevom i tepsijom iz koje se širi miris koji okuplja cijelu porodicu.

Sastojci za jufku:

- OGLAS -
  • 500 g glatkog brašna;
  • jedna kašičica soli;
  • 250 ml mlake vode (po potrebi dodati još);
  • dvije kašike ulja.

Sastojci za nadjev:

  • 400 g mljevene junetine (može i miješano):
  • jedna glavica luka (sitno sjeckana);
  • so i biber po ukusu;
  • malo vode (cca 50 ml) za sočniji nadjev.

Kako napraviti jufku kao nekad?

- Advertisement -

U veću zdjelu prosijte brašno, dodajte so, pa uz postepeno dolijevanje vode zamijesite tijesto. Mijesite barem deset minuta dok ne dobijete glatku, elastičnu masu. Premažite je uljem i ostavite da odmara pokrivena – najmanje trideset minuta. Taj odmor je važan – jufka će vam uzvratiti poslušnošću.

Na pobrašnjenom stolnjaku razvaljajte tijesto oklagijom koliko ide, a onda rukama nastavite nježno razvlačiti – od sredine ka krajevima – dok ne postane gotovo prozirno. Jufka mora prekrivati sto, kao tanka plahta.

Savjet nana: Rubovi jufke se otkidaju i ne koriste – to je tradicija koja se poštuje.

Priprema nadjeva:

Pomiješajte meso s lukom, začinite po ukusu i dodajte malo vode da nadjev bude sočan. Nema prethodnog dinstanja – meso se peče unutar jufke i daje bureku tu prepoznatljivu punoću okusa.

Slaganje bureka

Po razvučenoj jufki pospite trakasto meso, pa uz pomoć stolnjaka zarolajte u dugačku savijaču. Savijte u puž i stavite u podmazanu tepsiju. Postupak ponovite dok ne popunite tepsiju. Svaku savijaču premažite uljem.

Pečenje

Rernu zagrijte na 220 °C. Burek pecite 35–40 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju i zamiriše cijeli dom. Kada ga izvadite, poprskajte ga blago posoljenom vrućom vodom i pokrijte krpom da omekša.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA