18 C
Sarajevo
28.10.2024

Danas je Svjetski dan crtanog filma: Uživajte u povratku u djetinjstvo uz neke od omiljenih crtića

Danas se obilježava Svjetski dan crtanog filma u spomen Emilu Rejnadu (Reynaud), koji je, 28. oktobra 1982. godine, u Parizu organizirao prvu projekciju crtanog filma na celuloidnoj vrpci.

Ovaj dan se obilježava u više od 50 zemalja na svim kontinentima, s ciljem promocije animiranog filma.

Najpoznatiji animirani filmovi su svakako Disneyevi, tvorca Walta Disneya, a neki od njih, oni uz koje smo i sami odrasli, su Snjeguljica i sedam patuljaka, Pinocchio, Dumbo, Bambi, Pepeljuga, Petar Pan, Trnoružica, Dama i skitnica, 101 dalmatinac, Mala sirena, Aladin, Kralj lavova, Ljepotica i zvijer, neponovljivi Mickey Mouse, koji je serija, ali i mnogi drugi.

- OGLAS -

A svakako, neki do omljenih crtanih filmova uz koje smo odrasli su Štrumfovi, Mumijevi, Barbie, Leteći medvjedići, Profesor Baltazar, Čudnovate zgode šegrta Hlapića, Digimon, Spongebob, Tom&Jerry, ali i Pink panther, Looney Toones, Popeye, kao i nezaboravne Grimove bajke.

U nastavku vam ostavljamo neke od klasika, da vas vrate u slatke i bezbrižne dane djetinjstva, stoga se lijepo smjestite, pripremite si šolju toplog kakaa i uživajte uz omiljene likove.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA