Mrkvu više povezujemo sa slanim jelima, koristimo je u varivima, nezaobilazni je dodatak svakoj supi, a odlična je i pečena ili u woku, ali se zapravo davno počela koristiti i u desertima. Prve slastice s mrkvom pojavljuju se još u srednjem vijeku, kad je zbog slatkastog okusa zamjenjivala šećer.
Tada je bio popularan puding od mrkve, a različite verzije kolača pojavile su se kasnije. Recept za kolač od mrkve evoluirao je i mijenjao se s vremenom, a u 20. stoljeću je najpopularnija verzija postala ova verzija s kremom od sira.
Sastojci
Za biskvit:
tri srednje mrkve;
troje jaja;
100 g smeđeg šećera;
100 g brašna;
jedna kašika kakao-praha;
jedna kašičica praška za pecivo;
jedna kašičica cimeta;
1/2 kašičice đumbira;
prstohvat soli;
džem od maline.
Za kremu:
200 g krem-sira;
dvije kašike maslaca;
dvije kašike meda;
ekstrakt vanilije.
Priprema:
Jaja miksajte tri-četiri minute (nema potrebe za razdvajanjem bjelanjaka i žumanjaka) te im dodajte šećer i miksajte još minutu-dvije.
Sjedinite suhe sastojke te dodajte u jaja i sve dobro promiješajte. Dodajte naribanu mrkvu te stavite u lim za pečenje koji ste blago namastili ili ga prekrili aluminijskom folijom ili papirom za pečenje.
Peći desetak minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 200 stepeni.
Za kremu je potrebno samo uz pomoć miksera sjediniti navedene sastojke. Jedino pripazite da maslac bude na sobnoj temperaturi, kako ne bi ostale grudvice.
Na biskvit namažite sloj džema od malina (ili neki drugi džem po izboru) i stavite sloj kreme od sira. Na kremu stavite male hrpice džema te ih raširite uz pomoć čačkalice kako biste dekorirali kolač.
Ohladite i poslužite.