Da li je preporučljivo ispirati kuhana jaja hladnom vodom? Koje su prednosti i mane? Evo odgovora.
Kuhano jaje je dobrodošlo na većini stolova za doručak iako Njemačko udruženje za ishranu sada preporučuje konzumiranje samo jednog jajeta sedmično (i ne više od tri).
Kada je u pitanju kuhanje jaja, često se postavlja pitanje: treba li jaja isprati hladnom vodom nakon kuhanja – ili ne? Mišljenja o ovome se razlikuju – i to s dobrim razlogom.
Ispiranje ima svoje prednosti i nedostatke. Evo ih:
Jaje prestaje da se kuha unutra. Kada se jaje izvadi iz vruće vode i ohladi hladnom vodom, temperatura ljuske brzo pada ispod 70 °C. Time se završava proces kuhanja unutar jajeta, prenosi Govorise.
Dakle, ako pripremate meko kuhana jaja, preporučuje se ispiranje, jer će to održati željenu konzistenciju i spriječiti da jaje postane previše tvrdo. Ovo nije potrebno sa tvrdo kuhanim jajima.
Jaje više nije previše vruće. Iako to nije kulinarski razlog, i dalje je praktično: jaje direktno iz ključale vode ima skoro 100 °C i možete se brzo opeći. Ako ga brzo ohladite pod hladnom vodom, lakše ga je držati u ruci i oguliti.
Da li se rashlađena jaja lakše gule? Nažalost ne. Kao što je fizičar Thomas Vilgis objasnio za SZ Magazin 2022. godine, ljuštivost se povećava sa starošću jajeta, a ne zbog hlađenja. Razlog: “U svježe snesenim jajima, proteini se jače vežu za unutrašnju ljusku”, kaže Vilgis.
Veb-stranica Open Science također je došla do istog zaključka u malom eksperimentu.
Razlozi “protiv” ispiranja jaja hladnom vodom
Kraći rok trajanja tvrdo kuhanih jaja. Hlađenje jaja vodom nakon kuhanja, a zatim skladištenje, skraćuje njihov rok trajanja. Brzi temperaturni šok može uzrokovati sitne pukotine u ljusci, unutrašnjost jajeta se skuplja, a voda može prodrijeti ispod ljuske. Budući da voda nije sterilna, mikroorganizmi mogu ući u jaje, ubrzavajući kvarenje.
Jaje ostaje toplo. Ako jaja ne stavite u frižider, ona će duže ostati ugodno topla, što je mnogim ljudima taman kako treba tokom opuštenog doručka.