15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Potvrđen uzrok smrti Sinéad O'Connor

Sinéad O'Connor umrla je prirodnom smrću, saopćio je patolog nakon što je irska pjevačica pronađena je u svom domu u južnom Londonu u julu prošle godine i proglašena mrtvom u dobi od 56 godina.

“Ovim potvrđujemo da je gospođa O'Connor umrla prirodnom smrću”, navodi se u saopćenju sudskog patologa u Southwarku u utorak.

Dan nakon što je objavljena njena smrt, policija je saopćila da se slučaj ne tretira kao sumnjiv. Pjevačica se nedavno prije toga vratila u London, a ranije istog mjeseca objavila je na Twitteru da je bila odsutna 23 godine.

- OGLAS -

O'Connor, poznata kao aktivistica, ali i pjevačica, bila je najpoznatija po svom singlu Nothing Compares 2 U, objavljenom 1990., koji je dosegao prvo mjesto i donio joj svjetsku slavu.

Otvorenih pogleda u svojim društvenim i političkim stavovima, izdala je deset studijskih albuma između 1987. i 2014. godine.

- Advertisement -

Koncert s posvetom

Godine 1991. časopis Rolling Stone proglasio ju je umjetnicom godine i kući je odnijela nagradu Brit za međunarodnu solo umjetnicu.

Godine 2018. pjevačica iz Dublina prešla je na islam i promijenila ime u Shuhada’ Sadaqat, ali je nastavila nastupati pod svojim rođenim imenom. Objavila je memoare, Sjećanja, 2021.

Irski predsjednik Michael D Higgins odao je počast O'Connor kada je umrla i pohvalio njenu “autentičnost”, kao i “predivan, jedinstven glas”.

Ranije u utorak najavljeno je da će se ovog marta u Carnegie Hallu u New Yorku održati koncert posvećen O'Connor i frontmenu grupe The Pogues Shane MacGowan. Samo jednovečernji nastup pod nazivom Sinéad & Shane u Carnegie Hallu bit će proslava njihovih života.

Izvođači kao što su Mountain Goats, Cat Power i Dropkick Murphys spremaju se obraditi nekoliko pjesama dvoje slavnih pjevača.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA