28 C
Sarajevo
21.08.2025

Jednostavno, ali svi ovo zanemaruju: Slastičarski trik za savršeno pečen biskvit

U ljetno vrijeme, kada temperature mogu biti iznimno visoke, izbjegavajte dugotrajno držanje kvarljivih sastojaka izvan frižidera.

Ako ste se ikada iskušali u pečenju biskvita, znate da ovaj postupak može biti nepredvidiv. Biskvit katkad može izvana potamniti, a iznutra biti još sirov. Nekad smjesa naraste u rerni, pa se brzo spusti kad je izvadite van, što će utjecati na konačan izgled proizvoda, ali i njegovu teksturu.

Želite li ravnomjerno ispeći biskvit bez velikih problema, slastičari savjetuju da pripazite na temperaturu sastojaka. Štaviše, da ujednačite temperaturu svih sastojaka.

Umjesto da šećer i brašno miksate s maslacem, mlijekom i jajima iz frižidera, najbolje bi bilo da sve potrebne sastojke za pečenje biskvita unaprijed stavite na kuhinjski pult kako bi dosegli sobnu temperaturu.

- OGLAS -

Pola sata prije pečenja

Slastičari ističu da se namirnice sa sobne temperature bolje povezuju, te stvaraju glađu i ujednačeniju smjesu za pečenje.

- Advertisement -

Da bi jaja ili maslac iz frižidera dosegli sobnu temperaturu od 20 do 22 stepena, bit će im potrebno otprilike tridese-četrdeset pet minuta.

Idealno bi bilo izvaditi sve sastojke otprilike barem pola sata prije nego što planirate praviti biskvit i pustiti da prirodno dosegnu sobnu temperaturu.

Ako nemate toliko vremena, možete ubrzati postupak – maslac narežite na tanke kriške kako bi brže dosegao sobnu temperaturu. Jaja možete staviti u toplu vodu iz česme kako bi ubrzali ovaj proces.

U ljetno vrijeme, kada temperature mogu biti iznimno visoke, izbjegavajte dugotrajno držanje kvarljivih sastojaka izvan frižidera.

Odaberite pravi kalup

Biskvit će ispasti ravnomjernije i bolje ako ga ispečete u aluminijskom kalupu. Staklene posude zadržavaju toplinu, a keramičke daju neujednačene rezultate i često prepeku rubove kolača.

Slastičari preporučuju i da rotirate kalup za 180 stepeni na tri četvrtine vremena pečenja. Ako ga pečete primjerice dvadeset minuta, po isteku petnaeste minute lagano ga zarotirajte. Ovaj potez će vam zajamčiti da biskvit biti ravnomjerno ispečen sa svih strana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA