21 C
Sarajevo
25.09.2025

Kako očuvati svježinu domaćeg ajvara?

Uz nekoliko jednostavnih trikova, možete očuvati zimnicu svježom mjesecima.

Prilikom pripreme zimnice često se događa da ostavite teglu ajvara ili džema te na površini ostane buđ. Ipak, uz nekoliko jednostavnih trikova, možete očuvati zimnicu svježom mjesecima.

Buđ se najčešće pojavljuje zbog viška vlage, nedovoljno pasterizacije ili ukoliko poklopci i tegle nisu dobro sterilisani. Čak i mala količina zraka u tegli može biti razlog za kvarenje.

Jedno od jednostavnih rješenja je da kada se tegle napune, preko zimnice sipate tanak sloj vrelog ulja ili pospete malo konzervansa.

- OGLAS -

Ulje stvara zaštitni sloj koji sprečava dodir zimnice sa zrakom, dok konzervans zaustavlja razvoj mikroorganizama. Zahvaljujući tome, ajvar i džem bi mogli tokom čitave zime biti bez trunke buđi.

Osim toga, bitno je ne preskakati sterilizaciju. Tegle i poklopce potrebno je obavezno oprati, zatim ih zagrijati u rerni ili preliti vodom, a tek onda puniti.

- Advertisement -

Ukoliko ne želite da koristite konzervans, dovoljno je da stavite tanak sloj ulja. Moderniji način je i pasterizacija tegli u rerni ili velikom longu s vodom jer toplota dodatno uništava bakterije i gljivice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA