Redovna upotreba kuhala za vodu rezultira brzim nakupljanjem kamenca, ali postoje jednostavne metode kojima možete vratiti sjaj vašem uređaju za samo nekoliko minuta.
Iako naslage kamenca ne predstavljaju zdravstveni rizik, pojava bijelog taloga i okus kalcija u vašem jutarnjem napitku mogu vam pokvariti dnevnu ceremoniju ispijanja kafe ili čaja.
Štaviše, kamenac nije samo neprivlačan, već i skraćuje vijek trajanja vašeg uređaja. Međutim, prije nego što uložite u zamjenski kuhalo za vodu, isprobajte jednostavnu metodu za uklanjanje čak i upornog kamenca pomoću prirodnog rješenja.
Naime, postoji brza metoda za čišćenje prljavog kuhala u prvobitno stanje, a to traje samo nekoliko minuta. Riječ je bijelom octu.
Prvo napunite kuhalo do četvrtine vodom, a zatim dodate jednaku količinu bijelog octa. Zatim prokuhajte vodu i ocat. Nakon samo nekoliko minuta, moći ćete skinuti kamenac.
Ako želite ukloniti kamenac koji se pojavio na gornjim dijelovima kuhala, krpu namočite bijelim octom te je ostavite na tom području nekih dvadeset minuta. Za vanjske dijelove kuhala za vodu, možete koristiti i četkicu za zube.
Nakon čišćenja, potrebno je temeljito isprati kuhalo kako bi izbjegli neugodni okus. Također, u nedostatku bijelog octa, možete probati i metodu s limuntosom. U ovom slučaju, nakon što voda prokuha u kuhalu, dodajte vrećicu limuntosa i ostavite nekih pola sata da djeluje.