9 C
Sarajevo
24.04.2024

Kip Shakespeareove Julije u Veroni oštećen zbog turista: Nastala rupa na desnoj dojci

Turisti u sjevernom italijanskom gradu Veroni ponovo su napravili rupu u desnoj dojci statue Julije heroine Williama Shakespearea.

Bronzana statua nalazi se ispod balkona u malom dvorištu u kojem su se, kaže, vidjeli Romeo i Julija, privlačeći stotine posjetilaca svakog dana koji se okupljaju radi selfija i dodirivanja grudi kao dijela rituala za koji se vjeruje da donosi sreću u ljubavi.

Ali, vjeruje se da je znoj s njihovih ruku uzrokovao stvaranje male rupe, objavio je lokalni list L’Arena, a prenosi The Guardian.

- OGLAS -

Ovo je drugi put da je obilje dodira napravilo oštećenje na Juliji. 2014. godine originalna statua, koja je stajala u dvorištu više od 40 godina, zamijenjena je kopijom koja je koštala 15.000 eura, koju je finansiralo katoličko udruženje.

Julija je bila u centru skandala u decembru nakon što je direktor škole u Toskani nazvao ritual dodirivanja grudi “seksističkim”.

“Oštećena statua mora biti popravljena, u to nema sumnje”, napisao je novinar Enrico Ferro na web stranici lokalnih vijesti, il Mattino di Padova.

“Međutim, također moramo da razmotrimo budućnost. Da li je ispravno i dalje dozvoljavati turistima da dodiruju Julijine grudi? Ili bi možda bilo prikladnije prihvatiti argument direktora koji ga je ocijenio seksističkim?”, upitao je novinar.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA