6 C
Sarajevo
22.09.2024

Danas otvaranje Olimpijskog muzeja u Sarajevu

Ceremonija otvaranja Olimpijskog muzeja u Sarajevu predviđena je za večeras i sve završne pripreme privedene su kraju. Nakon što je, nacionalni spomenik Vila Mandić, u kojem je nekada bio smješten Olimpijski muzej, bio napušten gotovo 30 godina, konačno će olimpijski grad, dobiti muzej koji mu i dolikuje. Grad Sarajevo za obnovu muzeja izvojio je oko milion i 300 hiljada maraka.

“Olimpijski muzej, još jedan simbol Sarajeva, koji je zapaljen i uništen tokom opsade, obnovljen je i vraćamo ga građanima. Obnovljeni muzej bit će jedna od najvećih turističkih atrakcija u našem glavnom gradu i neprikosnoveni simbol mira, obnove i napretka”, rekao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Vila Mandić je 1903. godine izgrađena za sarajevskog advokata i političara Nikolu Mandića. 8. februara 1984.godine na dan otvaranja Olimpijade u Sarajevu, ovdje, u Vili Mandić je otvoren Muzej XIV Zimskih olimpijskih igara. Gotovo 30 godina je ovaj nacionalni spomenik bio prepušten sam sebi.

- OGLAS -

Nakon gotovo 30 godina, Olimpijski muzej ponovo otvara svoja vrata. Zahvaljujući direktoru Olimpijskog muzeja, Edinu Numankadiću, svi eksponati koji su se nekada nalazili u muzeju su tokom rata spašeni. U Vili Mandić će se nalaziti i Olimpijska akademija, jedna vrsta univerziteta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA