14 C
Sarajevo
22.09.2024

Film Jasmile Žbanić važan stav protiv historijskog revizionizma

Bosanskohercegovačka premijera filma “Quo vadis, Aida” Jasmile Žbanić, koja je uključivala projekciju za mlade te projekciju za porodice žrtava, prijatelje filma i državne i međunarodne zvaničnike, prikazana je danas u Memorijalnom centru Srebrenica. 

Publika je pozdravila film čije prikazivanje su pratile i diskusije sa svjedokinjama događaja iz UN baze iz 1995. godine, ali i sa rediteljicom, glumcima te prisutnim gostima.

– Izuzetno cijenimo doprinos ovog igranog filma širenju istine o genocidu u Srebrenici. Ovakvim koracima otvaramo rad naše institucije prema svijetu i vjerujem da ćemo s godinama samo napredovati. Važno je zbog mladih ljudi, zbog generacija koje dolaze, da ljudi ovdje dolaze, da se ovdje vraćaju i da ih tematika genocida u Srebrenici zanima – kazao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

- OGLAS -

Oglasila se i Ambasada SAD.

– Veoma je dirljivo bilo gledati film Jasmile Žbanić u Potočarima. Ovaj film zauzima važan stav protiv historijskog revizionizma. Nikad ne zaboravite #Srebrenica #USAmbBiH – stoji u tvitu Ambasade SAD.

- Advertisement -

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA