15 C
Sarajevo
21.09.2024

Josip Pejaković u Fondaciji ‘Izvor nade’: Na Bosni su mnogi polomili zube

Brojna publika uživala je u obraćanju Pejakovića, koji je govorio kroz sintezu svog životnog puta, zaljubljenosti u historiju, kao i kroz svoja odabrana djela, saopćeno je iz Fondacije “Izvor nade”.

– Kad hoćete da se ogledate nemojte to činiti stojeći ispred ogledala. Tu se samo namještate. Već pogledajte nekog s druge strane, s druge strane ulice. Tako sam i ja radio u životu i to je zaista dobar način da utvrdite koliko ste dobri – poručio je Pejaković mladima.

Istaknuo je također da ga je u historiji Bosne posebno oduševio lik i djelo Husein-kapetana Gradaščevića koji mu je kroz čitav život ostao idol.

- OGLAS -

– Postao je kapetan s 19 godina. U mom odrastanju on i Ilhamija ostali su kao nešto što je najsvjetlije iz bosanske historije. Sviđa mi se jer nije fermao nikoga. On je shvatio gdje je zlo. Smatrao je kako je zlo u ljudima koji su mu pogubili brata i zbog toga je želio da to zlo ispravi – ustvrdio je Pejaković i dodao da je “Bosna uvijek bila kamen spoticanja i na njoj su mnogi polomili zube”.

Pejaković je tokom gostovanja recitovao dijelove “Rajvose” iz 1989. godine.

- Advertisement -

Stipendista Fondacije Kasim Kajdić uručio je Pejakoviću poklon, unikatni rad stipendista Fondacije, kao znak zahvalnosti za upriličeno druženje.

– Bila je ovo prilika da mladi nauče više o značaju ljubavi prema domovini. Hladnu januarsku noć zagrijali smo toplim porukama ljubavi prema domovini. Namjera Fondacije je da okupi predavače koji svojim znanjem i životnim iskustvom mogu pomoći mlade u našoj zemlji a naš uvaženi glumac Josip Pejaković to svakako jeste – kazala je zamjenica direktora Fondacije “Izvor nade” Naida Kokić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA