11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Mak Čengić za Face: Volio bi raditi s režiserom poput Quentin Tarantina

Mak Čengić,  mladi bh. glumac koji je skoro od prve predstave pokupio simpatije publike. Rođen 26.03. 1994. godine. U mjestu Župa Hvidovre u Danskoj. Diplomirao u septembru 2018.godine na Odsjeku gluma na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Voli košarku, čitanje, sport te posebno je u slobodno vrijeme posvećen igranju snokera u kojem osvaja zavidne rezultate.  U razgovoru za Face imat ćete priliku upoznati ovu odličnu sjajnu mladu nadu i prije svega fantastičnog glumca. 

Piše: Azra Mustedanagić Ličina

1.Kada se i kako rodila Vaša ljubav prema glumi?

- OGLAS -

Mislim da neki klasičan odgovor glasi “od malih nogu”, međutim kod mene  sasvim drugačije. Naime, ja iskreno nisam gajio nikakvu ljubav prema glumi sve do samog upisa na akademiju. Bavio sam se košarkom jako dugo vremena i mislio sam da ce moja karijera ići u tom pravcu.Međutim, zbog nekih povreda morao sam da odustanem od sporta. U srednjoj školi na “Decembarskim danima” bio je takmičarski osmišljen program u kojem  generacije predstavljaju svoj razred sa nekom “predstavom”. Tada se odlučujem da radim citat Mr. Bean-a i to prolazi jako dobro. Po preporuci mojih prijatelja koji su u meni vidjeli nekog potencijalnog “glumca” idem na prijemni na ASU i upadam već u prvom pokušaju, upoznajem se sa glumom i to postaje bezuvjetna ljubav – rekao je Mak.

 - Mak Čengić za Face: Volio bi raditi s režiserom poput Quentin Tarantina

- Advertisement -
 
  1. Šta za Vas gluma predstavlja

Gluma je za mene kao određena  super moć nekog  junaka iz stripa. Do dana današnjeg mi omogućava da ljude bolje i brže upoznam i na neki način prepoznam, te da ih jače volim. Neko će reći da je gluma za njega bijeg od realnosti, dok meni omogućava odlazak u realnost različitih ljudi, pa u tom smislu mi daje puno više od samo jednog života- nastavlja Čengić.

3.Sigurno  Vam je podrška publike i pune sale ljudi koji vole Vaš rad, velika inspiracija. Otkrijte šta Vam je na početku karijere bilo i do danas ostalo neiscrpni izvor inspiracije?

Naiscrpni izvor energije svakog glumca je uvijek publika. Lijepo je vidjeti kako snažno i jako možeš  utjecati  na nečije mišljenje i ponašanje kroz samo nekih sat do dva bivanja na sceni. Uvijek uhvatim pogled tog nekog u publici kojeg sam natjerao na preispitivanje sopstvenih odluka ili navika, a to je ono sto meni imponuje i daje mi potvrdu da idem dalje, da živim život glumca.

  1. Sa kojom biste filmskom zvijezdom voljeli da surađujete a možda i da snimite film?

Od glumaca su to James McAvoy ili Viggo Mortensen. Još uvijek sam pod dojmom njih, a volio bi raditi s režiserom poput Quentin Tarantina. Produkcija i pisanje pokojnog Stan Lee-a mi jako plijeni pažnju.

  1. Da li Bosna i Hercegovina kao država daje doprinos i ulaže u mlade talente, u ovom slučaju mislim konkretno na umjetnost?

Mislim da se uvijek treba puno vremena i truda posvetiti kulturi jednog grada, jedne države. Uvijek manjka sredstava. Mislim da ulaganja u takvo nešto ne smiju imati granicu!

  

6.Koja Vam je do sada omiljena predstava u kojoj ste glumili i zašto?

Smtram da sam sebe  kao glumca najbolje predstavio u predstavi “Koza ili ko je Silvija” od Edward Albee-ja. Jako mi puno znači proces te predstave i način na kojim sam se bavio likom. S druge strane igram i u predstavi “Dame biraju” koja mi je pružila priliku da izadjem na scenu i igram ispred 2500 ljudi. Neprocijenjiv osjećaj, vjerujte mi.

U Narodnom pozorištu Sarajevo počele su prve čitaće probe za premijeru predstave “Snijeg” rađene prema romanu turskog nobelovca Orhana Pamuka.

Režiju predstave “Snijeg” će potpisati Dino Mustafić, dok je dramatarugija i adaptacija teksta povjerena Bojani Vidosavljević. Za scenografiju pobrinut će se Drago Broz, a za kostime Lejla Hodžić. Muziku potpisuje Damir Imamović, a scenski pokret Ena Kurtalić.

 7.Na kojim projektima trenutno radite i čime ispunjavate svoju svakodnevnicu?

Trenutno radim predstavu po romanu “Snijeg” od Orhana Pamuka u režiji našeg velikog režiserskog mahera Dine Mustafica. Veliko je iskustvo raditi u Narodnom pozorištu i njegovom ansamblu kojeg čine nasi glumački velikani poput Aleksandra Seksana, Senada Basica, Ermina Sijamije, Jasne Diklic, Milana Pavlovica, Dragana Jovicica te mnogih drugih.

 - Mak Čengić za Face: Volio bi raditi s režiserom poput Quentin Tarantina

Moja svakodnevnica je ispunjena treningom, čitanjem, gledanjem serija, filmova i naravno igranjem snokera.

  
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA