11.6 C
Sarajevo
21.09.2024

Otvorena izložba radova grafičara Virgilija Nevjestića

– Izložba sadrži šezdeset radova, rađenih kombiniranim tehnikama. Ovdje je izložen probrani dio opusa, tu imamo priliku vidjeti grafike, radove iz kombiniranih tehnika te keramiku kojom se autor bavio – kazao je akademski kipar Dalibor Nikolić.

Podsjetio je da je Virgilije Nevjestić bio jedan od eminentnijih grafičara šire regije te da je svojim radom obilježio parišku kulturnu scenu u prošlom stoljeću.

– Pedagoški rad koji je umjetnik baštinio kroz svoj opus je otvaranje škole grafike kroz koju je širio znanje o samoj tehnici te popularizirao umjetnost u Parizu. On je jedan od autora koji je u Beaubourgu imao samostalnu izložbu, što govori koliko je, zapravo, bio cijenjen u Francuskoj – istaknuo je Nikolić.

- OGLAS -

Ravnateljica Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica-Livno Dražena Džeko dodala je kako ostavština velikog grafičara predstavlja veliko bogatstvo ne samo za Bosnu i Hercegovu, već i za hrvatski narod u cjelini.

Virgilije Nevjestić bio je grafičar, slikar i pjesnik, a rođen je 1935. godine u Tomislavgradu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1963.godine. U Parizu je živio i stvarao. Prvu samostalnu izložbu imao je u pariškoj galeriji La Hune 1972. godine, nakon koje je proglašen najboljim grafičarom Pariza, iste godine nastala je velika grafička mapa Journaldu Vagabond.

- Advertisement -

Predavao je na Francuskom institutu za restauraciju umjetničkih djela. Vodio je posebnu ljetnu školu restauracije fresaka u Saint-Savin sur Gartempe.

Vrhunac karijere ostvario je 1982.godine, kada je postao prvim hrvatskim slikarom koji samostalno izlaže u Beaubourgu (Itinéraire d’ungraveur). Samostalno je izlagao bibliografsko izdanje Fables de Jean de LaFontaine u galeriji La Chancellerie.

U listopadu 1993. četvrti i posljednji put samostalno je izlagao u La Hune, nakon čega ga francuska kritika svrstava u sam vrh pariške i europske grafičke umjetnosti. Priređena mu je retrospektivna izložba u Galeriji Klovićevi dvori 1998. godine, a tom prigodom tiskana je i velika monografija autorice Biserke Rauter Plančić.

Virgilije Nevjestić umro je 2009. u Parizu. Cjelokupna ostavština vraćena je u domovinu, a 2011. godine Franjevačka galerija u Tomislavgradu otvorila je Galeriju Virgilija Nevjestića sa stalnim izložbenim postavom koji predstavlja hommage tom velikom umjetniku.

Izložba “Hommage Virgiliju Nevjestiću”, koju su organizirali Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača u suradnji s Galerijom Gorica -Livno i obitelji Nevjestić, bit će otvorena za razgledanje dva tjedna.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA