11.6 C
Sarajevo
05.10.2024

Ovo su filmski naslovi koje večeras možete pogledati na SFF-u

Nakon sinoćnje premijere filma "Nakon ljeta" bh. reditelja Danisa Tanovića na otvorenju Sarajevo Film Festivala, drugi dan festivala donosi jednako zanimljive naslove.

Nakon sinoćnje premijere filma “Nakon ljeta” bh. reditelja Danisa Tanovića na otvorenju Sarajevo Film Festivala, drugi dan festivala donosi jednako zanimljive naslove.

Večeras će u Narodnom pozorištu biti prikazan film “Obiteljska terapija” Sonje Prosenc, a koji je dio takmičarskog programa SFF-a. Na rasporedu je u 19.00 sati.

Obitelj slovenskih novobogataša živi u staklenoj kući i oko sebe širi energiju ravnodušne superiornosti. Njihov život služi kao satirična pozadina za duhovitu obradu premise Pasolinijevog filma “Teorema”: mladi stranac useljava se u dom jedne porodice, narušava porodičnu dinamiku i razotkriva njihove disfunkcionalne odnose i haos koji se kriju ispod površine njihovog života. Kroz priču o jednoj porodici, ovaj tragikomični film propituje aktuelne društvene probleme.

- OGLAS -

U Ljetnom kinu “Coca-Cola” bit će prikazan film “Američka fikcija” Corda Jeffersona u 20:30 sati.

Zasnovan na romanu “Brisanje” Percivala Evertta, film “Američka fikcija” duhovit je rediteljski prvenac Corda Jeffersona koji se konfrontira s opsesivnim impulsom naše kulture da ljude svodimo na naglašene stereotipe. Zvijezda filma je Jeffrey Wright u ulozi Monka, frustriranog književnika koji je umoran od toga što sistem profitira od “crnačke” zabave zasnovane na starim i uvrjedljivim klišejima. Kako bi dokazao svoju tvrdnju, Monk pod pseudonimom piše vlastitu “crnačku” knjigu koja ga smješta u središte hipokrizije i ludila koje tvrdi da prezire.

- Advertisement -

Film “Backup” Faruka Sokolovića na rasporedu je u 20:45 sati u Ljetnom kinu “Stari Grad”.

Žanrovski psihološki triler se prvenstveno bavi traumom koja je proživljena i preživljena, ali koja tek treba da bude prevaziđena. Oslobađanje tereta i okova prošlosti je ono što gotovo svi likovi u filmu priželjkuju. Priča filma doživljajem otvara potrebu za preispitivanjem vlastitog životnog putovanja i traganjem za mirom, praštanjem, pokajanjem i ljubavlju.

Dokumentarni film “Dah Sarajeva” bit će prikazan u “Cineplexxu” u 12.00 sati.

Režija: Fabiana Antonioli, Andrea D'Arrigo Italija

Film nas vraća u vrijeme solidarnosti Italije prema narodu Bosne i Hercegovine tokom najduže opsade jednog grada u modernoj historiji. Donosi emotivnu priču o hrabrosti i povratku kući.

Pretpremijera serije “Komar” Timura Makarevića bit će prikazana u “Cineplexxu” u 21:45 i 22:30.

Mersiha je novinarka i ponos porodice. Kada njeni roditelji saznaju da je im je krila vezu sa Mikijem, žele da ga upoznaju što prije i zakazuju zajedničku večeru. Miki odlazi u posjetu majci u Jajce autobusom koji misteriozno nestaje na planinskom prijevoju Komar. Potraga za autobusom je spora i neuspješna dok jedan telefonski poziv ne pokrene veliku policijsku akciju.

Putnici se bude u autobusu parkiranom nasred livade okružene šumom, mobiteli im ne hvataju signal, a na obližnjem putu nema saobraćaja. Mersiha sa najboljom prijateljicom Jasnom kreće prema Komaru u nadi da će saznati nešto više o nestanku autobusa i pronaći Mikija na vrijeme za večeru sa njenim roditeljima.

Za one koji nisu stigli pogledati film Danisa Tanovića “Nakon ljeta” sinoć, bit će na rasporedu i danas u 21.00 sat u Ljetnom kinu “Centar”, Kinu “Ilidža” i Dječijoj kući.

“Nakon ljeta” komična je drama o mladoj ženi koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje porodičnog nasljedstva. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasljedstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oprostom.

Uloge u filmu ostvarili su Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković i brojni drugi.

Dokumentarni film “Dnevnici mog oca” u režiji Ade Hasanovića na rasporedu je u 15:00 sati u “Cineplexxu.

Riječ je u dokumentarnom filmu u kojem Ado Hasanović od snimaka koje je načinio njegov otac Bakir o svakodnevnom životu u ratnoj Srebrenici i njegovog dnevnika, zajedno sa svojom majkom Fatimom, rekonstruiše njegovo preživljavanje Marša Smrti i genocida u Srebrenici.

“Preživjela sam holokaust” Sanele Prašović Gadžo bit će prikazan u 18.00 sati u “Cineplexxu”.

Ovaj film je historijska priča o Sarajevu, tragičnim događajima na ovim prostorima iz Drugog svjetskog rata i sve to kroz život jedne djevojčice koja je preživjela holokaust. Gospođa Erna Estera Kaveson danas ima 90 godina, živi u Sarajevu i u filmu je podijelila svoju bolnu ratnu životnu priču.

“Zelena vrata” Guillerma Vejara bit će prikazan u 21:00 sat u “Cineplexxu”.

Iz selekcije BH Film izdvajamo i meksičkog režisera Guillerma Vejara, koji je studirao u Sarajevu, a posjetiocima ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala se predstavlja filmom “La puerta Verde” (Zelena vrata), u kojem ulogu ima i poznata meksička glumica Sofia Espinosa.

Cijeli program i termine projekcija možete pogledati na linku. Ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala traje od 16. do 23. augusta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA