15.5 C
Sarajevo
22.09.2024

Počasno Srce Sarajeva reditelju Wimu Wendersu

Ovogodišnji 27. Sarajevo Film Festival će odati počast reditelju Wimu Wendersu u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

– Presretni smo što možemo odati priznanje jednoj od centralnih ličnosti svjetske kinematografije. Svojim radom u oblasti vizuelnih umjetnosti, kao izvanredan filmski autor i fotograf, Wim Wenders publici uvijek donosi nezaboravne priče i emocije – rekao je direktor Festivala Mirsad Purivatra.

Wenders će održati masterclass, a Festival će organizirati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije njegovog filma “Hotel od milion dolara” koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.

- OGLAS -

Wenders se vraća Sarajevo Film Festivalu deset godina nakon njegove prve posjete: 2011. godine predstavio je revolucionarno 3D filmsko ostvarenje “Pina”, dugometražni dokumentarni omaž legendarnoj koreografkinji Pini Bausch (1940-2009), nominiran za Oskara. Iste godine, Wenders je na 17. Sarajevo Film Festivalu (2011) održao predavanja učesnicima programa Talents Sarajevo, edukativnog programa koji SFF organizira u saradnji sa Berlinale Talents i Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu.

Ovogodišnje 27. izdanje Sarajevo Film Festivala bit će održano od 13. do 20. augusta 2021., saopćeno je iz Sarajevo Film Festivala.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA