22.7 C
Sarajevo
23.09.2024

Reportaža o Pragu

Prag – jedan od najljepših gradova centralne Evrope i glavni grad Češke republike, mnogim turistima je neodoljiv i nezaobilazna stanica pri posjeti centralnom dijelu Evrope.  Svojom fascinantnom arhitekturom, koja podsjeća na srednji vijek, vratiće vas stotinama godina unazad u doba dvoraca, kraljeva i princeza. Ovaj grad u kojem živi oko 1. 3  miliona ljudi obiluje kulturnim znamenitostima, krivudavim ulicama i starom kaldrmom koju Česi posebno vole i koje se još uvijek ne odriču. Grad koji je spoj modernog, svjetskog i koji prati trendove, a istovremeno donosi osjećaj nostalgije, za prošlim vremenima. Više od hiljadu godina historije vidljivo je na svakom koraku u Pragu.  U ovoj kratkoj reportaži, donosimo vam najzanimljivije znamenitosti Praga koje smo posjetili a kojima ni vi zasigurno nećete odoljeti!  

Karlov most 

Jedna od nezaobilaznih atrakcija i ono po čemu je Prag prepoznatljiv jeste Karlov most, koji iako nije najstariji most u Češkoj, jeste najstariji na rijeci Vltavi. Izgrađen je u gotičkom stilu i važi za najposjećeniju atrakciju češke metropole , s kojim se grad iznimno ponosi. Karlov most povezuje dvije strane: Donji grad (Mala Strana) i Stari grad (Stare mesto). Osim toga, most predstavlja jednu od najslavnijih građevina izgrađene za vrijeme vladavine Karla IV.

- OGLAS -

Bez obzira na vremenske prilike, most je uvijek prepun mnoštva, turista, ali i štandova sa prodavačima, uličnim sviračima te umjetnicima i karikaturistima, koji će rado nacrtati vaš portret ili vam prodati neki suvenir. No preporučujemo vam oprez – upravo na ovom mostu zbog velikih gužvii, turisti su česta meta džeparoša. Kada ste već na Karlovom mostu, obavezno probajte i praški “trdelnik”, prepoznatljivu slasticu koja je zapravo rolani komad tijesta kojeg možete umočiti u čokoladu, lješnjake, šećer. Na vrhu trdelnika dolazi šlag, grožđice, voće, krema ili još čokoladog namaza… svakome prema vlastitom ukusu. 

 

 

- Advertisement -

Lenjinov zid  – urbani spomenik 

Zid Johna Lennona jedno je od najpopularnijih turističkih mjesta u Pragu koje se nalazi u blizini Karlovog mosta. Tokom osamdesetih godina prošlog stoljeća John Lennon popularni pjevač Beatles-a, postao je simbol za sve češke protestante koji su na njegovom zidu u Pragu švrljali stihove ili političke slogane, često pozivajući na mir. Uprkos tome što je vlada odlučila prekrečiti zid 1998. godine, turisti su nastavili ispisivati grafite po njemu i danas ponovno izgleda kao nekada, te stoji kao simbol jedne prošlosti. S obzirom na to da je jedno od najpopularnijih turističkih mjesta u gradu, uvijek je krcato turistima – posebno mladima koji nakon što uspiju uslikati selfie ispred zida, svrate u suvenirnicu koja se nalazi u blizini gdje možete kupiti bedževe, magnete, majice, cekere sa likom Johna Lennona ili stihom iz pjesama popularnih Beatlesa.  

 
 
 

Plešuća kuća iliti Fred & Ginger 

Ovaj objekat zanimljivog izgleda nalazi se u samom srcu Praga. Riječ je o zgradi osiguravajućeg društva Nationale Nederlanden. Kao što sam naziv kaže, kada pogledate ovu zgradu koja je izgrađena 1996. godine, imat ćete dojam kao da zgrada pleše. . Zgradu je projektovao češki arhitekt hrvatskog porijekla Vlado Milunić u saradnji s kanadskim arhitektom Frankom Gehryom Zgrada koja je poznata i pod nazivom  Fred and Ginger (po Fredu Astaireu i Ginger Rogers – čuvenom plesačkom paru) zgrada se uzdiže između baroknih, gotičkih i Art Nouveau građevina po kojima je Prag poznat. Kuća i njeni autori dobili su niz priznanja, a američki časopis Time proglasio ju je 1996. zgradom godine.

 
 
 
Cat Cafe Prague – Raj za sve mačkoljupce 
 
I kada završite sa selfijima ispred famozne Plešuće kuće, u neposrednoj blizini nalazi se i kafić sa mačkama. Ako ste mačkoljupac kao potpisnica ovih redova, uživat ćete u opuštajućem druženju sa krznenim drugarima. Osim što se možete poigrati sa raznoraznim vrstama mačaka, u kafiću možete popiti i kafu, sok, čaj – usluga je na bazi self service-a, a sa svojim partnerom ili prijateljima možete igrati i video igrice dok vam krzneni ljubimci prave društvo. 
 
 
 
 
 
 
 

 

Praški dvorac (Pražsky hrad) 

Ukoliko zaista želite da se vratite nekoliko stoljeća unazad, zavirite u veličanstveni Praški dvorac koji će vam ponuditi prelijepi pogled na Prag. Ulaz u kompleks dvorca je besplatan. U jednom od najvećih dvoraca na svijetu boravili su češki kraljevi, ali i rimski imperatori, a danas je rezidencija češkog predsjednika. Prema Guinessovoj knjigi rekorda smatra se najvećim drevnim dvorcem na svijetu. Ukoliko želite da posjetite čitav kompleks, savjetujemo vam da za njega odvojite dosta vremena jer se ipak radi o ogromnom kompleksu, a sigurni smo da ćete njegovim sadržajem ostati oduševljeni baš kao i mi. Kompleks ovoga veličanstvenog dvorca čine različite palače, crkvena zdanja , razne  znamenitosti i atrakcije.

 

Za kraj, posjetite i glavnu, najprometniju ulicu u Pragu, koja se nalazi na kraju Karlovog mosta i ispunjena je kafićima, restoranima i suvenirnicama u kojima možete kupiti uspomenu sa ovog putovanja za sebe ili za vaše voljene po relativno pristupačnim cijenama. 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA