11.6 C
Sarajevo
21.09.2024

Saša Ilić: Moja knjiga slavi jugoslovenstvo i antifašizam

Saša Ilić je dobitnik NIN-ove nagrade za knjigu “Pas i kontrabas”, saopštio je žiri, a Ilić kaže da nije očekivao nagradu.

“Kada sam zajedno sa Milenkom Bodirogićem planirao ediciju poslao sam svim medijima da su se pojavile dve knjige. Moja “Pas i kontrabas” i Bodirogićeva “Po šumama i gorama” u ediciji “Noć knjige”. Ta informacija se nije pojavila apsolutno nigde, čak ni u sajamskim dodacima velikih medija, pa smo onda odlučili da se prijavimo za NIN-ovu nagradu da bi uopšte dospeli do javnosti”, kazao je Ilić.

Nagrađeni pisac je napomenuo da sada mediji poklanjanu pažnju tim knjigama.

- OGLAS -

“Korice tih knjiga su urađene tako da ih ne vidi niko jer smo u Noći republike i svaki čitalac mora da juri svetlo ne bi li video šta tamo piše. Dve ključne niti povezuju oba romana, a to su antifašizam i jugoslovenstvo i trudićemo se nadalje da biramo knjige koje će se uklapati u ovu ediciju baš onako kao što su se priče uklapale u Kišovu ‘Grobnicu za Borisa Davidoviča'”, naveo je on.

Ilić je na pitanje Tanjuga šta nagrada mijenja kod njega privatno i u statusu pisca kazao da priznanje nikako ne utiče na njega.

- Advertisement -

“Priznanje menja diskurs u odabiru knjiga koje bi mogle dobiti NIN-ovu nagradu, jer će se žiri, po svemu sudeći, otvoriti prema drugačijim horizontima književnosti”, kazao Ilić i dodao da je pisao o specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Kovinu i odnosu institucija prema pojedincu u našoj zemlji.

“Roman predstavlja put intimne revolucije koju svako od nas prolazi. Ima više simboličkih i istorisjkih ravni u romanu. Moja knjiga slavi antifašizam i jugoslovenstvo koji baš i nisu u modi i zbog toga sam prezadovoljan”, kazao je Ilić.

Ilić je 66. dobitnik NIN-ove nagrade, a odluku je donio žiri koji je radio u sastavu Branko Kukić, Ivan Milenković, Teofil Pančić, Marija Nenezić i Marjan Čakarević.

Žiri je većao od jutros u 9.30 sati.

U najužem izboru za 65. Ninovu nagradu bili su i romani “Mulat albino komarac” Steva Grabovca u izdanju Imprimatura, “Grozota ili…” Slobodana Tišme u izdanju Čarobne knjige, “Jugoslav” Ane Vučković u izdanju Partizanske knjige, “Po šumama i gorama” Milenka Bodirogića u izdanju Orfelina.

Za nagrađeni roman glasali su Marija Nenezić, Branko Kukić i Marjan Čakarević.

Za roman “Po šumama i gorama”, autora Milenka Bodirogića glasali su Teofil Pančić i Ivan Milenković.

U saopštenju žirija se navodi da je roman Saše Ilića “Pas i kontrabas” kompleksna priča o prožimanju prošlosti i sadašnjosti, sukobu pojedinca i društva, života i umjetnosti, ispričana postupkom koji ukršta mnoštvo pripovjednih perspektiva.

“Knjiga nudi zaokruženu sliku savremenog, razglobljenog sveta. Pas i kontrabas znači povratak velikoj naraciji i hrabro se suočava sa svim nacionalnim i socijalnim traumama koje oblikuju naše društvo i sugestivno dočarava različite, međusobno suprotstavljene vizije naše epohe”, piše u saopštenju žirija.

Ivan Milenković je kazao da će romani Saše Ilića i Milenka Bodirogića trajati i da postoje nagovještaji oporavka srpske književnosti.

“Ove godine je bilo mnogo hrabrih spisateljskih poduhvata i dobrih romana, lepih eksperimenata sa formom. Bilo je izvrsno biti u žiriju za Ninovu nagradu ove godine”, kazao je Milenković.

Marija Nenezić ističe da nije osjetila teret čitanja knjiga.

“Izbor od 10 romana je mogao da bude i izbor od 20, 30, 40 knjiga. Kada smo se suočili sa užim izborom činilo mi se da svi naslovi mogu da ponesu NIN-ovu nagradu. Ilićev roman označava povratak velikoj naraciji. Imamo roman koji nije opterećen viškovima i suvišnim refleksijama”, kazala je Nenezić i dodala da nagrađeni roman ima više idejnih ravni, a čija nam se suština predstavlja kroz pripovjedanje.

Teofil Pančić, predsednik Žirija za dodelu Ninove nagrade, komentarisao je zahtjev 18 potpisnika otvorenog pisma javnosti u kojem od svojih izdavača traže da svoja djela više ne prijavljuju za NIN-ovu nagradu i pozivaju na njen bojkot, jer je, kako tvrde, izgubila smisao.

“Bilo mi je žao tih ljudi koji su to potpisali i svakom od njih bih dodelio Ninovu nagradu. Čak i onoj dvojici za koje sam juče prvi put čuo čitajući taj spisak. Svako od njih bi dobio 10 hiljada evra, nova izdanja, promocije, sav taj medijski šušur koji NIN-ova nagrada proizvodi. To u realnosti ne funkcioniše, pa će ostati samo na lepim željama”, kazao je Pančić.

On je napomenuo da je NIN-ova nagrada samo jedna i da se mnogi ljute kada je ne dobiju i za to imaju različita pokrića.

“Nekad su ta pokrića ideološka, nekada se dovodi u pitanje kompetentnost žirija ili korumpiranost žirija. Uvek postoji način da čovek objasni svetu i sebi zašto nije dobio neku nagradu kada svi znaju da ju je zaslužio. U tih 18 imena ima nekoliko ozbiljnih pisaca koji nisu ušli u širi izbor. Koloplet zakulisnih čudesa koji je proizveo tah zahtev je neekološki uopšte doticati i sve je to deo kulturno političke atmosfere u Srbiji”, kazao je Pančić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA