7.7 C
Sarajevo
22.09.2024

Slika Zekerijaha Nalića na zgradi u Srebrenici upozorava svijet na genocid

Originalna slika bit će postavljena i na kružnom toku, također u centru Srebrenice. Sve će biti osvijetljeno svijetlećim topovima koji će biti usmjereni na slike.

Kako nam je kazao autor, cilj ove instalacije je da opomene svijet na Srebrenicu.

Slika “Srebrenički prozor”, koja će biti instalirana, kako nam je kazao Zekerijah, nosi jednu veliku simboliku i provokaciju.

- OGLAS -

“Ova slika opominje svijet koji od genocida u Srebrenici okreće glavu. Normalno je da tajna slike leži u umjetnikovom srcu, a ja sam na njoj podijelio svoju noćnu moru i tajnu. Na slici je dominantan tipičan bosanski prozor koji je stiliziran tako da ukazuje na to kako smo mi s ovih prostora oduvijek vodili računa i imali smisla za estetiku. Zid je plave boje i simbolizira zaleđeno stanje. Kroz prozor se vidi Srebrenica, a na rubu prozora su elementi koji simboliziraju upozorenje i likovnu provokaciju”, kazao nam je Zekerijah.

Ti elementi su, kako nam objašnjava, globus koji predstavlja svijet koji nijemo posmatra panoramu Srebrenice. Na tom globusu je okačen lančić koji na sebi ima broj 9G80, što je bio broj holandskih jedinica UNPROFOR-a zaduženih da čuvaju ovu enklavu, a to nisu učinile.

- Advertisement -

“Ispod globusa se nalazi lančić koji simbolizira svijet koji nosi ogrlicu na kojoj piše 11.7.1995. godine i 8.372 žrtve genocida. Zgužvani papiri simboliziraju planove oko Srebrenice, a četiri klikera koja se nalaze pored papira simboliziraju djecu iz sva tri naroda i ostalih i njihovu igru koja je ratom prekinuta”, kazao je Nalić.

Dodao je i da se u desnom ćošku nalazi crvena kocka koja simbolizira krv i igru, i nosi poruku kako se neko kockao s njihovim životima.

“Tu istu kocku danas je nama donio taj isti svijet koji nam kroz politiku savjetuje i poručuje da se dogovorimo. Meni kao umjetniku ova slika i sama kocka govore nešto drugo, a to je da nam svijet poručuje: ‘Čovječe, ne ljuti se… Mir, mir, mir, niko nije kriv”, rekao je.

Projekt je podržala Gradska uprava i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je kulturnim projektima odlučio skrenuti pažnju svijeta na stvari koje su se desile u Srebrenici 1995. godine.

“Biti dio priče projekta Grada Sarajeva i gradonačelnika Skake meni kao mlađem slikaru, a koji je porijeklom iz Srebrenice, itekako laska. Zadovoljstvo mi je što mogu dati svoj doprinos za svoj zavičaj”, zaključio je Nalić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA