14 C
Sarajevo
22.09.2024

Tablete, teleporti: uređaji iz filmova o budućnosti koji su postali stvarnost

Genijalnim otkrićima prethode hrabre fantazije: mnoge su se revolucionarne tehnologije prvi put pojavile u filmovima gdje su pokušali zamisliti daleku (i ne baš) budućnost čovječanstva. Zašto je  “Povratak u budućnost” tačno pogodila glavni trend prve četvrtine 21. stoljeća i gdje je Steve Jobs posudio ideju tableta?

Tableti

“Svemirska odiseja 2001.” (1968.) stara je više od pola stoljeća, ali, za razliku od ostalih filmova o budućnosti, ovaj i dalje ne možemo gledati bez snishodljivog osmijeha. Stanley Kubrick privukao je čitav tim znanstvenika i futurista. Predviđale su se i Međunarodna svemirska stanica i monitori na naslonima putničkih sjedišta. No, možda su najupečatljiviji uređaji tableti osjetljivi na dodir za gledanje vijesti i poruka.

- OGLAS -

Steve Jobs imao je samo 13 godina kada je film izašao, ali 42 godine kasnije oživio je ideju. A kad je 2011. Apple optužio Samsung za plagijat, optuženici na sudu dokazali su da su sami “Kupertinci” i da su kopirali uređaj – predstavljajući snimke iz “Svemirske odiseje”.

Pametan sat i Bluetooth

- Advertisement -

Sljedeći “dobavljač” budućih tehnologija je kultna serija “Zvjezdane staze” (1966.-1986.). Komunikatori koje junaci nekih dijelova sage nose na rukama kako bi međusobno razgovarali i primali poruke jako nalikuju modernim pametnim satovima. Sličnu funkciju izvršavali su bedževi s ugrađenim univerzalnim prevoditeljem: pokušali su ga ponovno stvoriti na Googleu 2015. godine.

Viša časnica Nyota Uhura imala je još modniji uređaj: bežičnu slušalicu koja joj je omogućavala da ostane povezana i brzo odgovara na pozive.

Naočale za virtualnu stvarnost

Djeca Martyja McFlyja u filmu “Povratak u budućnost 2” (1989.) gledaju videozapise, fotografiraju se i  odgovaraju na pozive dok sjede u kuhinji s voljenima. Film je pogodio glavni trend 21. stoljeća: želju da uvijek budemo na mreži. Pogriješili su samo s uređajem: zaključili su da takvom arhaičnom uređaju kao što je telefon nema mjesta u budućnosti.

Radnja slike, podsjećamo, odvija se 2015. godine, a prije pet godina mnogi su se žalili da automobili i skateboardi još uvijek ne lete. Možda trebamo pričekati još 20 godina. Barem mobiteli, koje nije baš zgodno držati uvijek u ruci, mogu ustupiti mjesto VR ili AR naočalama.

Glasovni asistent

Sveznajuća umjetna inteligencija koja obavlja rutinske poslove – nijedan film o svemirskim putovanjima nije prošao bez takvog lika od 1960-ih. Sad su takvi pomoćnici ugrađeni u gotovo svaki pametni telefon. Oni mogu podržati razgovor, ali vjeruje se da im još uvijek nedostaje smisla za humor.

A ako prevaziđu i ovu prepreku? Kao u filmu “Ona” (2013.), gdje usamljeni književnik Theodore kupuje glasovnog asistenta koji mu postaje više od prijatelja. Računalo odabire ime Samantha i govori ugodnim glasom Scarlett Johansson.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA